Een hele week koken met seizoensgroenten, dat was de uitdaging die Rikolto samen met jong en oud aanging. Niet altijd even gemakkelijk, maar wel de moeite waard. Zeker met de hulp van een rock-'n-roll chef met een groot hart voor duurzaamheid.

Ook onze collega Hilde, educatief medewerker bij de Gezinsbond, ging de uitdaging aan om een hele week te koken volgens het seizoen. Of het een geslaagde challenge was, lees je hier:

“Koken doen we zowat elke dag. Het geluk is dat ik dat graag doe, dat ik daar mijn creativiteit in kwijt kan en dat het me ontspant na het werk. Het liefste volg ik de seizoenen, want dat smaakt toch altijd beter. Een slaatje in de winter? Zegt me weinig!

Mijn huisgenoten volgen, en meestal met plezier. Zo ook toen ik de Seizoensgroente-Challenge aan ging in het kader van de campagne ‘ik ben meer dan mijn kassaticket’.

Elke dag een recept van Sofie Dumont in je mailbox en aan de slag met de groenten die je reeds insloeg volgens het boodschappenlijstje. Als dat al lukte… In de supermarkt op fietsafstand geen oesterzwammen te vinden die dag en voor de rabarber moest ik toch ook drie adresjes aandoen.

“Hum, het is precies toch nodig dat er aandacht gaat naar het makkelijker kopen van seizoensgroenten!”

Deelnemers spuwden hun ideeën om retailers te inspireren hier meer aandacht voor te hebben. Is het door ze beter te etaleren of kan een aantrekkelijk recept jou over de streep halen om een onbekende groente in je winkelkarretje te leggen? Voor mij geldt dat laatste in alle geval wel.

Zo ontdekte ik afgelopen winter peterseliewortel. En de kinderen, zullen zij dit alles lusten? Ik kreeg alvast enthousiaste reacties op mijn groene puree (niet met spinazie, maar met andijvie deze keer) en de bijhorende groenteburgers waren voor ons gezin een ontdekking.

Waarom verdwijnen mandarijntjes uit de rekken en kunnen we tomaten makkelijk kopen in december? Terwijl kolen, schorseneren en prei ons op dat moment de juiste vitaminen geven om de kou te trotseren.

Bekijk de groentekalender en laat je inspireren door de seizoenen. Wedden dat je scoort bij vrienden en familie? Smakelijk!”

Ben je benieuwd naar hoe je duurzame voeding aanpakt met kinderen erbij? Lees hier de tips en tricks van 2 jonge mama’s.

Verantwoordelijkheid van de supermarkt

Omdat duurzame keuzes ook voor de Gezinsbond belangrijk zijn, steunen we de Rikolto-actie ‘Meer dan mijn kassaticket’. Daarin sporen consumenten de supermarkten aan duurzame keuzes gemakkelijker te maken door meer informatie te verschaffen of te werken met kleuren en labels. Lees er hier alles over.

Wil je graag op de hoogte blijven van al ons nieuws? Volg dan zeker onze Facebookpagina!

 

Gepubliceerd op: 16/05/2018, laatste update op: 15/10/2018

Tags: