Awel, de vroegere Kinder- en Jongerentelefoon, kan maar één op acht oproepen van kinderen en jongeren beantwoorden. “Ontnuchterend weinig”, vinden ze zelf. En dus worden 140 nieuwe vrijwilligers gezocht. Waar liggen onze kinderen en jongeren wakker van?

Terrorisme, het milieu, schoolresultaten? Nee, dat is niet waar jongeren vandaag van wakker liggen of de meeste prangende vragen over stellen, zo blijkt uit cijfers van Awel, hulplijn voor kinderen.

Relaties

Hét thema waar jongeren mee worstelen is de relatie met de ouders. De cijfers liegen er niet om: meer dan 1 op 5 hulpvragen ging daarover en dit zowel bij jongens als bij meisjes. In totaal ging het om 6.226 vragen. Ongeveer tien procent van deze vragen bleek te gaan over een conflict met de ouders, 23 procent had ook een link met het zelfbeeld.

“We kunnen niet genoeg benadrukken dat het investeren in welzijn van gezinnen een topprioriteit moet zijn”, zegt Awel.

Op de tweede plaats staat de liefde. Verliefdheid, aanmaken, afwijzen, en alles wat erbij hoort was goed voor 5.109 oproepen op 17 procent. Het derde onderwerp, vriendschap, vrienden maken en helpen, volgt op een afstandje met 3.717 van de oproepen (13 procent).

De rest van de top-10 ziet er zo uit:

4. Niet goed in je vel zitten/ somberheid 11%
5. Relatie tot medeleerlingen 10%
6. Problemen of ruzie met vrienden 10%
7. Angst en spanning 8%
8. Pesten / cyberpesten 7%
9. Depressie / zelfmoordgedachten 7%
10. Relatie tot school of leerkracht(en) 6%

“De jongeren die Awel contacteren zijn dan ook vaak geraakt in hun verbindingen met belangrijke anderen, en daarmee dikwijls ook in hun veerkracht”, aldus Awel.

Vrijwilligers gezocht

Om nog meer te kunnen inzetten op het emotionele welbevinden van jongeren, is Awel, hulplijn voor kinderen, ook op zoek naar vrijwilligers om de telefoon op te nemen of de chat te bemannen. Op dit moment kunnen slechts één op de acht telefonische en chatoproepen door Awel worden beantwoord, en dat moet naar omhoog.

Word jij ook een luisterend oor? Surf naar de site van Awel voor meer informatie.

Volg de laatste updates via Facebook en/of Twitter. Of schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Gepubliceerd op: 24/08/2017, laatste update op: 21/11/2017

Tags: , ,