Naar aanleiding van het overlijden van Dirk Bracke diepten we een artikel op uit onze archieven. In 2010 interviewden we hem over zijn rol als jonge opa en de plaats van boeken in zijn contacten met de kleinkinderen.

Je woont in het Waasland. Ben je hier ook opgegroeid?

‘Ik ben afkomstig van De Klinge, een dorpje aan de grens met Nederland. Mijn moeder was een huisvrouw en mijn vader werkte als kasseilegger.

Ik heb een onbezorgde jeugd gekend, met veel op straat spelen zonder dat onze ouders daarover ongerust waren. Ook lezen deed ik vaak als kind. Dat hoorde er in ons gezin gewoon bij.

Op zondagmiddag zat iedereen met een boek in de zetel, ook mijn vader. Zijn lievelingsschrijver was Gerard Walschap. Ik denk dat hij zich vooral herkende in de beschrijvingen over het leven van vroeger, al betwijfel ik of een extreme figuur als Houtekiet nu echt een voorbeeld voor hem was …’

Historische verhalen

Wat was je favoriete lectuur?

‘Ik heb behoorlijk wat strips van De Rode Ridder gelezen, dat weet ik nog. Maar ik was vooral geboeid door historische verhalen. Zo herinner ik mij een boek over de Duitse archeoloog Heinrich Schliemann die de legendarische stad Troje ontdekt heeft. Dat verhaal was zo goed geschreven dat ik er helemaal weg van was.

Hugo, de koppige Sakser is een van de vele andere titels die zijn blijven hangen. Deze jeugdroman speelde zich af ten tijde van Karel de Grote en ging over een jongen die in opstand kwam tegen de keizer. Ik vond dat een fantastisch boek en ik heb veel spijt dat ik dat later nooit meer tegengekomen ben. Maar ja, als kind let je zo niet op de naam van een auteur of waar een boek uitgegeven is.’

Je was blijkbaar al van kindsbeen af in de ban van geschiedenis?

‘Mijn interesse ging in de eerste plaats uit naar de prehistorie en Mesopotamië. De oudste geschiedenis, zeg maar, al heb ik ook in pieken bijvoorbeeld veel gelezen over belangrijke historische figuren als Karel de Grote en Napoleon.

Ik heb zeker iets met geschiedenis, want raar genoeg herinner ik mij mijn eerste les geschiedenis in het derde leerjaar nog zeer goed. We kregen toen een stempel in ons schriftje dat we moesten inkleuren. Daar stonden twee holbewoners op afgebeeld bij het vuur voor een grot, dat beeld zie ik nog zo voor mij.

Ik ben er altijd nieuwsgierig naar geweest hoe de mensen vroeger leefden, en hoe we van “een klein beestje” miljoenen jaren geleden geëvolueerd zijn tot de mens van vandaag.

Mijn eerste verhalen, die ik schreef voor de reeks Vlaamse Filmpjes, zijn vanuit diezelfde historische belangstelling ontstaan. En ook mijn debuutroman Steen (later opnieuw uitgegeven als Vuurmeisje, red.) gaat over de prehistorie.’

Pietje Puk

Hebben je kinderen de liefde voor het boek van hun vader meegekregen?

‘Reinhart, onze oudste zoon, las in zijn jeugd meer dan zijn broer Roeland. Je kan daar als ouder blij over zijn, maar uiteindelijk heb je dat zelf niet in de hand.

In die tijd was het aanbod aan kinder- en jeugdboeken ook veel beperkter dan vandaag. Reinhart was een echte Pietje Puk-fan. Rond zijn tiende verslond hij die hele reeks.

Hij heeft mij zelfs eens verteld dat hij veel later – hij was toen al volwassen – uit puur jeugdsentiment tijdens de Boekenbeurs in Antwerpen op zoek ging naar de herdruk van die boeken.’

LEES OOK > Martin Heylen wil een betrokken opa zijn

In Memoriam: jeugdauteur Dirk Bracke
Foto uit 2010 (Kristof Ghyselinck)

Intussen heb je ook al vier kleinkinderen. Zie je ze vaak?

‘Van bij de geboorte van Linde hadden we de afspraak met de ouders dat we gerust één dag in de week voor hun kinderen wilden oppassen.

Het viel zo te regelen dat Linde (3) en Siem (2,5) op vrijdag naar hier kwamen. Op die manier leerden ze elkaar ook beter kennen als nichtje en neefje. Voor ons was het een kans om van kleins af een goede band met onze kleinkinderen te hebben.

Linde en haar neefje Siem gaan sinds dit schooljaar naar de kleuterklas. In de week zien we die twee dus niet zo veel meer. Bij Antje (bijna 1 jaar) en Mats (3 maanden) ligt dat anders, want zij zijn nog jonger.’

Verse boekjes

Wat voor een opa ben je voor je kleinkinderen?

‘Ik moet eerlijk bekennen dat het vooral mijn vrouw is die voor de opvang van de kleinkinderen zorgt. Tussen het schrijven door neem ik wel af en toe de tijd om met hen bezig te zijn. Ik ben blij dat ze vaak komen en we ze niet alleen tijdens een familiebezoek zien.

Sinds we kleinkinderen hebben, zijn er altijd kinderboekjes in huis. Elke week halen we een lading verse boeken van de bibliotheek. We besteden nu evenveel tijd aan het kiezen van prentenboeken voor de kinderen als aan onze eigen lectuur.

Op die peuterleeftijd is het natuurlijk vooral een kwestie van samen in een boekje kijken. Siem kan daar enorm van genieten. Hij komt dan met een prentenboek aandraven en gaat gezellig bij je op schoot zitten.

Het is fascinerend om te zien hoe geconcentreerd zo’n kind naar een tekening kan blijven kijken. Soms denk ik dat ik te vlug door een boek blader, maar dan zijn er weer andere boekjes waarvan hij hele bladzijden overslaat … Op de duur ken je ook wel een beetje hun smaak en ga je bewust op zoek naar de boeken die ze graag bekijken.

Naast nobele onbekenden – veel vertaalde kijk- en zoekboeken – kom je ook bekende namen tegen als Liesbet Slegers, Kristien Aertssen of Thé Tjong-Khing. Het eerste prentenboek dat Khing niet alleen illustreerde, maar waarvan hij het verhaal ook zelf schreef, heet Waar is de taart?. Dat is een van Siems lievelingsboeken.

Terwijl Siem een boekenfreak is, lijkt Linde veel meer een muziekkind te zijn. Zij zal al sneller eens vragen een cd’tje met kinderliedjes te beluisteren. Vreemd genoeg komt ze altijd aan mij vragen om een cd’tje op te leggen. Blijkbaar beschouwt ze dat als opa’s taak.’

LEES OOK > Voorleesplezier: 7 toffe boekjes om samen met je peuter of kleuter te lezen

Foto bovenaan: Marco Mertens

Dit artikel verscheen in oktober 2010 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 16/06/2021, laatste update op: 28/06/2021

Tags: