Je huis kan heel wat van zijn warmte verliezen langs het dak. Warme lucht stijgt namelijk en ontsnapt dus als eerste langs het dak. Is je dak niet goed geïsoleerd, dan verlies je dus heel wat warmte. Gemiddeld gaat 26 procent van je verwarmingskosten verloren. Daarom voerde Vlaanderen in 2015 een dakisolatienorm in.
Maar hoe weet je of je dak goed geïsoleerd is en voldoet aan de isolatienorm? Het is belangrijk dat je dat checkt. Technisch gesproken kan je woning zonder dakisolatie namelijk onbewoonbaar worden verklaard vanaf 2020. Met deze handige checklist weet je snel of het nodig is je dak beter te isoleren:
Stap 1: controleer je dak
Is je dak nog in goede staat? Controleer zeker de pannen, leien of andere dakbedekking. Zij houden de ergste weersinvloeden buiten.
Kijk ook eens kritisch naar je dak. Is de nokbalk nog recht? Is het houtwerk niet aangetast door schimmels of houtkevers? Bij twijfel haal je er best een expert bij. Dat kan een dakwerker, een aannemer of een erkend consulent zijn.
Stap 2: controleer je onderdak
Een goed onderdak is enorm belangrijk! Het onderdak bestaat uit een plaat of folie tussen de pannen en het houtwerk. Het maakt je isolatie winddicht, houdt stuifsneeuw en beestjes buiten.
Controleer of je een onderdak hebt. Is het nog helemaal in orde? Zijn de aansluitingen nog winddicht? Vroeger werd voor het onderdak vaak menuiserite gebruikt. Dit kan gebonden asbest bevatten. Je neemt dan best een ervaren dakwerker bij de hand die voorzichtig te werk gaat. De platen moeten namelijk met de hand worden verwijdert, zonder zagen, slijpen of breken.
Heb je geen onderdak, of is het aan vervanging toe? Dan moeten de pannen van je dak. Je laat je dak dan best ineens via de buitenkant isoleren. Bij een Sarkingdak, waarbij de isolatie aan de bovenzijde van de draagconstructie van je dak zit, kan je de binnenafwerking behouden. Zo heb je binnen geen last van de werken. Het dak wordt zo wel iets hoger. Vergeet dus zeker niet na te kijken of je geen bouwvergunning nodig hebt.
Stap 3: controleer je huidige isolatie
Isolatie wordt niet slecht. Maar oude isolatie kan met de jaren wel wat inzakken, waardoor ze dunner wordt. Hou dus rekening met de huidige dikte om de isolatiewaarde in te schatten. Heb je meer dan 5 cm isolatie? Dan is je dak in orde voor 2020.
Wil je ook op langere termijn in orde zijn, dan mag het heel wat meer zijn. Minstens 15 centimeter voor glas- of rotswol. Minstens 11 centimeter voor polyurethaan (PUR of PU)-platen.
Help, mijn dak is afgewerkt aan de binnenkant!
Is je dak helemaal afgewerkt aan de binnenkant en weet je niet of het voldoende is geïsoleerd? Ga dan op jacht in je documentatie. Misschien heb je nog ergens bouwplannen? Isolatielagen worden aangeduid met een kronkellijn. Vaak staat er ergens een nota van de architect met de aanbevolen dikte. Je kan ook op zoek gaan in het bouwbestek, de meetstaat of de facturen. Niets meer te vinden? Dan zal je een opening in het dak moeten maken om zeker te zijn.
Mijn dak is niet in orde, wat nu?
Bij grote werken doe je beroep op een architect. Dat is wat duurder, maar een goede architect kent alle mogelijkheden. Met de juiste uitvoering kan je op termijn heel wat geld besparen. Hier vind je een overzicht van energiebewuste architecten.
Wil je onafhankelijk advies, en begeleiding bij het uitvoeren van de werken? Maak dan gebruik van de Burenpremie. Schrijf je in via je netbeheerder (Eandis of Infrax). Zodra 10 deelnemers in je gemeente zijn ingeschreven, krijg je gratis advies en begeleiding.