Sinds kort kan je een hoger bedrag sparen via pensioensparen. Je kan kiezen voor het 'gewone' maximum van 960 euro per jaar (voorheen 940 euro) of voor het nieuwe verhoogde maximum van 1.230 euro per jaar. Is het een goed idee om voor het hogere bedrag te kiezen? Of spaar ik toch beter het gewone bedrag?

logo consumentenadviesAls je kiest voor lagere bedragen pensioensparen, tot 960 euro, krijg je een hoger rendement. Pensioensparen aan een hoger bedrag betekent dan weer dat je een hoger eindbedrag ontvangt. Welk optie beter is voor jou, kan je dus eigenlijk enkel zelf beslissen.

Belastingvermindering van 30 of 25 procent

Bedragen tot 960 euro genieten een belastingvermindering van 30 procent. Spaar je dat maximum dan krijg je 288 euro terug via je aanslagbiljet personenbelasting, weliswaar nog te verhogen met je gemeentebelasting.

Spaar je meer, dan daalt de belastingvermindering naar 25 procent. Bij een spaarbedrag van bijvoorbeeld 1.000 euro is het fiscaal voordeel 250 euro. Om hetzelfde fiscaal voordeel te krijgen als wanneer je 960 euro spaart, moet je dus minstens 1.152 euro beleggen. Je kan je dan ook afvragen of het interessant is om een hoger bedrag te storten.

Minder rendement maar hoger bedrag

Rekening houdend met het voordeel van de fiscale aftrek, de belastingen op pensioensparen op je zestigste en het rendement van het pensioenfonds zelf, daalt je rendement bij het sparen van een hoger bedrag gemiddeld ongeveer 0,5 procent. Maar je krijgt dan natuurlijk wel een hoger bedrag later.

Houd er wel rekening mee dat je het gespaarde geld ook al die tijd moet kunnen missen. Op vervroegde uitbetalingen is de belastingdruk immers hoog.

Wil je meer sparen dan 960 euro? Laat dat dan uitdrukkelijk weten aan je bank. Anders zal elk bedrag boven 960 euro in principe teruggestort worden.

Belastingvrij na je 60ste

In het jaar dat je zestig wordt, betaal je je bijdragen voor pensioensparen het best na je verjaardag. Alle stortingen vanaf dan tot en met het jaar van je vierenzestigste verjaardag zijn volledig belastingvrij. Blijven storten dus in die laatste jaren en indien mogelijk het maximale bedrag.

Meer vragen?

Deze vraag kwam aan bod in de Vraag & Antwoord-rubriek van De Bond (20 juni 2018). Heb je nog vragen of wil je een specifiek geval voorleggen? Contacteer de sociaal-juridische dienst van de Gezinsbond, via mail (sjd@gezinsbond.be) of via telefoon (02-507.88.66). Deze dienst is gratis voor leden van de Gezinsbond.
Gepubliceerd op: 29/06/2018, laatste update op: 02/06/2020

Tags: , ,