Wie op pensioen gaat vanaf 1 december 2018, kan sinds eind 2017 zijn studietijd laten meetellen voor zijn pensioen door de studiejaren af te kopen. Tot eind 2020 kan dat aan een gunstig tarief van 1.500 euro per studie jaar na je 20ste verjaardag. Is het een goed idee om dat te doen?

logo consumentenadvies
Het advies van de Gezinsbond over afkopen van studiejaren voor meer pensioen is intussen gewijzigd. Onderstaande informatie is dus verouderd, maar toont wel aan waarom er gewacht moest worden. Intussen is de pensioenval aangepast en is het voor de meeste mensen wél winstgevend om de studiejaren af te kopen.

Lees het in dit artikel

 

Eerder hebben we aangeraden om tot maart 2018 te wachten met studiejaren af te kopen. Het was toen namelijk nog niet duidelijk of je investering werkelijk tot een hoger netto pensioen zou leidden. Maar ook nu heb je nog geen garantie dat je studiejaren afkopen later ook echt een hoger netto pensioen zal opleveren.

Fiscale pensioenval

Er is nog altijd de zogenaamde pensioenval. Wanneer je je studiejaren afkoopt, krijg je een hoger bruto pensioen. Maar dat wil niet zeggen dat je ook een hoger netto pensioen krijgt.

Wie een belastbaar jaarpensioen heeft tussen de 15.518,54 euro en 16.800 euro, houdt van een hoger bruto pensioen zo goed als niets over. Alle extra euro’s gaan namelijk grotendeels naar de fiscus.

Berekening op maat

Of je studiejaren afkopen rendabel is, vraagt maatwerk. De Federale Pensioendienst (FPD) voorziet op Mypension.be al een pensioenraming zonder de maximale afkoop van je studiejaren. Deze dienst had beloofd om tegen maart 2018 ook een raming te voorzien met de afkoop van de studiejaren. Dat was de reden waarom we hebben aangeraden om nog te wachten.

Maar zo’n simulatie is er nog altijd niet, en de FPD liet onlangs weten dat ze er pas tegen eind 2018 komt… Dan is er al één jaar versteken van de drie waarbinnen het gunsttarief mogelijk is.

Je kan nog altijd beter wachten

Daarom lijkt het ons nog altijd beter om te wachten op deze simulatie op Mypension zodat je zeker bent dat je door nu geld te betalen later ook effectief meer netto pensioen krijgt.

Persoonlijke raming

Kan je toch niet wachten? Dan kan je aan de FDP via Mypension.be, per brief of e-mail of met het contactformulier op de website, een persoonlijke raming van je later pensioen vragen zonder én met afkoop van je studiejaren.

Maar daar moet je minstens twee maanden op wachten. En vergeet niet eerst je diploma te uploaden. Benadruk ook bij je aanvraag dat je een vergelijking van je netto pensioen wil, anders krijg je de bruto bedragen en weet je nog niets.

Meer vragen?

Deze vraag kwam aan bod in de Vraag & Antwoord-rubriek van De Bond (18 juli 2018). Heb je nog vragen of wil je een specifiek geval voorleggen? Contacteer dan adviesdiensten van de Gezinsbond. De gegevens vind je hier.
De Bond is het magazine voor leden van de Gezinsbond. Zij kunnen gratis beroep doen op advies van de Gezinsbond en genieten van tal van voordelen. Nog geen lid? Dat kan snel geregeld worden!
Benieuwd naar ons standpunt over pensioen? Dat vind je hier.

 

Gepubliceerd op: 03/08/2018, laatste update op: 17/06/2019

Tags: , , , ,