Ik hoorde dat maaltijdcheques die niet opgebruikt zijn binnen de geldigheidstermijn gereactiveerd kunnen worden. Geldt dat ook voor vervallen ecocheques?

Vervallen ecocheques

Sinds 1 december vorig jaar kan je inderdaad de geldigheidsduur van je vervallen ecocheques, maaltijdcheques en consumptiecheques (coronapremies) verlengen. Voorwaarde is dat de vervaldatum niet meer dan drie maanden overschreden is. Wacht dus niet te lang, anders ben je het niet gebruikte bedrag toch onherroepelijk kwijt.

Verlengen kan voor maximum drie maanden – neem daarvoor contact op met de uitgever van de cheques. Je eerste verlengingsverzoek is gratis. Vraag je nu of later voor andere cheques nog verlengingen aan, dan kan er maximaal vijf euro gevraagd worden. Een cheque kan je slechts één keer verlengen.

LEES OOK > Hoe kan ik mijn tieners een energiezuinige houding bijbrengen?

Producten

De uitgevers moeten gebruikers trouwens informeren over de nieuwe mogelijkheid om te verlengen. Ecocheques zijn maximum twee jaar geldig en maaltijdcheques één jaar, maar die kunnen ook gemakkelijker besteed worden dan ecocheques.

Al is de lijst van producten die je met ecocheques kan betalen intussen indrukwekkend lang. Denk aan energievriendelijke elektro, isolatiemateriaal, biologische landbouwproducten, vis met MSC-label, milieuvriendelijke hout- en papierproducten, aankoop en onderhoud van (elektrische) fietsen en steps, openbaar vervoer, bomen en planten, tuingereedschap, potgrond, cosmeticaproducten met specifiek label, toeristische infrastructuur met Green Key-label, zonnepanelen, textiel met GOTS-label… De volledige lijst is te vinden op vlaanderen.be/ecocheques.

LEES OOK > Hoe zit dat nu met de energiezuinigheid van diepvriezers?

Dit artikel verscheen in februari 2023 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 30/01/2023