Ik hoorde dat we sinds 1 september goedkoper naar de psycholoog kunnen. Toen ik belde voor een afspraak bleek dat echter niet te kloppen. Hoe zit dat nu precies?

Terugbetaling van psychologische zorg

Het Riziv (Rijksdienst voor ziekte- en invaliditeitsuitkeringen), de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid en de Vereniging van klinisch psychologen sloten inderdaad een overeenkomst over de terugbetaling van psychologische zorg.

Hierdoor is het mogelijk om goedkoper naar de psycholoog te gaan. Er is niet langer een doorverwijzing van de huisarts nodig en de federale overheid voorziet in een veel hoger budget. Het akkoord loopt tot 2023, daarna volgt een evaluatie.

Volwassenen hebben jaarlijks recht op acht individuele of vijf groepssessies bij een psycholoog in de eerste lijn. Voor kinderen en adolescenten tot 23 jaar zijn meer sessies mogelijk.

Een bezoek aan de psycholoog mag maximaal 11 euro kosten voor een individuele sessie (4 euro voor wie verhoogde tegemoetkoming heeft) en 2,5 euro voor een groepssessie. Dat is het terugbetalingstarief.

LEES OOK > Praten over mentale problemen werkt: het verhaal van Melanie (21)

Stand van zaken

Het akkoord verlaagt de drempel naar psychologische zorg, maar …

  • Er is nog geen lijst van psychologen die tegen dit terugbetalingstarief zullen werken.
  • Het moet een erkende psycholoog zijn. De erkenningscriteria van de overheid bepalen dat alleen masters in de klinische psychologie, psychologen met een universitair diploma dus, in aanmerking komen. Bij andere therapeuten is de terugbetaling niet mogelijk.
  • De keuze om tegen het terugbetalingstarief te werken ligt bij de psycholoog. Hij of zij moet zich ‘conventioneren’, dat wil zeggen het akkoord onderschrijven, om terugbetaling mogelijk te maken.
  • Dit akkoord moet de wachtlijsten voor zorg korter maken. Maar op dit moment zijn er nog lange wachttijden.

De Gezinsbond is tevreden dat de financiële drempel voor psychologische zorg verlaagd wordt. Maar er moet meer gebeuren om iedereen toegang te geven. We volgen de evolutie verder op de voet.

LEES OOK > Marijn Sillis schreef een boek over zijn burn-out: ‘Ik was mezelf al jaren aan het afbreken’

Dit artikel verscheen in oktober 2021 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 03/12/2021