Freek Braeckman, Annelies Van Herck, Xavier Taveirne … ‘Wie?’, vraagt Kim Marivoet uit Niel zich af. Het nieuws maakt de fotografe niet gelukkig, dus besloot ze geen nieuws meer te volgen. ‘Als ik het nieuws wél volg, is dat een extra stressfactor in mijn leven.’
Geen nieuws volgen
Afgelopen najaar beloofde Kim aan een tuktuk-chauffeur uit Kenia dat ze hem zou helpen zijn ondernemersdroom waar te maken. Lucky Projects, de vzw die ze pas heeft opgericht, moet dat verwezenlijken. De naam is niet toevallig gekozen. Kim houdt zich actief bezig met de zoektocht naar geluk.
‘We hebben maar één leven: hoe kunnen we dat op de best mogelijke manier invullen? Door te doen wat we graag doen en wat ons blij maakt. De wereld zou volgens mij een veel mooiere plaats zijn, vol van positieve energie, als iedereen dat zou kunnen, mogen en willen doen. Niks moet, behalve ademen. Ik probeer die visie actief te verspreiden in mijn omgeving’, legt Kim uit.
Vanuit die levensfilosofie schermt Kim bepaalde zaken bewust af, het nieuws is daar één van. ‘Ik stel mezelf bij alles wat mijn pad kruist de vraag: “Word ik hier blij van?” Bij het nieuws is het antwoord “nee”. Ik kijk, luister of lees het nieuws niet. Ik vind het niet nodig om op de hoogte te zijn en het heeft me nog nooit in de problemen gebracht. Als je iets écht moet weten, bereikt die informatie je wel.’
Heb je ooit het nieuws wél gevolgd? En was er dan een aanleiding voor jou om het niet meer te doen?
‘Ik heb film gestudeerd. We moesten elke dag tv-kijken, en het nieuws hoorde daarbij. Op een bepaald moment is er in een klasreportage gezegd: “Het nieuws is altijd een venster op de wereld.” Dat is me bijgebleven.
Sindsdien ben ik het nieuws in vraag beginnen te stellen. Je ziet een bepaald beeld, maar niet wat er links of rechts gebeurt en dus nooit het hele verhaal. Daarnaast wordt het nieuws gemaakt door mensen en is het dus altijd subjectief.
Ik heb het grootste respect voor journalisten, redacteurs, fotografen … Daar gaat het niet om. Maar als die mensen een keer slecht slapen, beïnvloedt dat misschien de inhoud van een artikel. Dat geldt voor alles natuurlijk, maar het nieuws blijft altijd maar een stukje van het geheel.’
LEES OOK > Is het nieuws of fake news? Factcheck.Vlaanderen zoekt het uit
Venster
Maar het blijft wel een venster, een blik op de wereld natuurlijk. Is het nieuws volledig afschermen dan niet een soort van vlucht uit de realiteit?
‘Ik krijg vaak die reactie: “Dan ben je toch wereldvreemd?! Hoe kan dat nu, je moet toch weten wat er gebeurt?!” Maar ik vind dat allemaal niet nodig. Ik zie er het nut niet van in om drie keer per uur herinnerd te worden hoeveel coronabesmettingen er nu weer zijn. Veel mensen refreshen elke vijf minuten elke nieuwsapp. Als ze dat leuk vinden, moeten ze dat zeker doen.
Het is mijn goed recht om te kiezen wat ik tot mij neem en wat niet, net zoals iedereen kiest wat hij eet of drinkt. Ik vind mezelf niet wereldvreemd, we maken veel verre reizen met het gezin, mijn dochter van twaalf heeft al meer van de wereld gezien dan veel volwassenen, denk ik. ‘
Hoe staat je gezin tegenover het nieuws?
‘Op dezelfde manier, dat is bij ons geen discussiepunt of gespreksonderwerp. Mijn dochter zit sinds dit jaar in het middelbaar: nieuwe school, nieuwe vriendjes.
Vorige week kwam ze thuis en zei ze verbaasd: “Mama, weet je dat er bij mij in de klas kinderen zijn die van hun ouders verplicht naar het nieuws moeten kijken?!” Ik moest lachen, zij vindt het op die leeftijd al belangrijk om te doen wat je zelf belangrijk vindt. Dat maakt me trots, hebben we dat stukje opvoeding toch goed gedaan.’ (knipoogt)
LEES OOK > Opvoeden zonder straffen en belonen: 5 visies
Sociale media
Corona, de Brexit, PFOS-vervuilingen … Dat zijn toch dingen die je leven en dat van je gezin en je onderneming beïnvloeden? Je moet toch weten wat er rondom jou gebeurt om te kunnen functioneren?
‘Ik besef wel dat we in een sociale maatschappij leven, en als ik er eens door in de problemen zou komen, neem ik de bluts met de buil, maar tot nu toe is dat nog niet gebeurd.
Ik moet eerlijk toegeven, bij de eerste lockdown kwam mijn dochter thuis en zei ze dat ze de volgende week waarschijnlijk niet meer naar school mocht. Toen was ik wel geschrokken en ben ik even gaan opzoeken wat er aan de hand was.’
Je bent wel actief op sociale media. Kan je je dan volledig afsluiten van het nieuws?
‘Via mijn dochter op school, bij de kapper of in de supermarkt sijpelen er wel eens dingen door, ja. Sociale media zet ik in om de boodschap voor mijn bedrijf te verspreiden, maar niet om te consumeren. Ik zeg niet dat ik nooit scroll: dat is een utopie, want dat ding in je hand zuigt aandacht.
Soms laat ik me er wel toe verleiden even het nieuws te volgen, maar ik voel dan altijd snel dat dat een stressfactor is, en dan stop ik er weer even snel mee als dat ik ermee begonnen was.’
Foto: Kristof Ghyselinck
Dit artikel verscheen in januari 2022 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.
Gepubliceerd op: 11/01/2022Tags: fake nieuws, geluk, mediaopvoeding, sociale media, uit de bond