Haar volledige naam is Pippilotta Victualia Rolgordijna Kruizemunta Efraïmsdochter Langkous, maar je kent haar ongetwijfeld het best als Pippi Langkous. Over de avonturen van dit vrolijke, eigenwijze en ijzersterke kinderboekfiguurtje verscheen 75 jaar geleden het eerste boek. Pippi zelf blijft eeuwig jong, natuurlijk.

Mama Astrid vertelt

Hoe dat eerste boek over Pippi er kwam, is een verhaal op zich. Het begint allemaal in Zweden, tijdens de winter van 1941. In de rest van Europa woedt de Tweede Wereldoorlog, maar in het neutrale Zweden hebben ze het eigenlijk wel goed.

Astrid Lindgren verzint verhalen voor haar zieke dochter Karin – en later ook voor een steeds grotere groep kinderen – over een heel bijzonder meisje. Pippi Langkous is een kind dat er helemaal alleen voorstaat, want haar moeder is in de hemel en haar vader is zeekapitein.

Toch is ze altijd opgewekt, grappig en bovendien voor niemand bang. Ze woont in Villa Kakelbont, samen met haar aapje Meneer Nilsson en paard Kleine Witje. De buur­kinderen Tommy en Annika worden haar beste vrienden.

Pas in 1944 pent Lindgren de belevenissen van de kleine heldin neer. Het manuscript, met een mooie, zwarte verzamelband, is een verrassingscadeau voor de tiende verjaardag van dochter Karin. Datzelfde jaar verschijnt het eerste kinderboek van Lindgren, en eind 1945 volgt Pippi Langkous.

In ‘Astrid Lindgren – Oorlogsdagboek 1939-1945’ schrijft ze daar o.a. over: ‘Pippi is een mooi kindje, dat naar het zich laat aanzien een succes wordt. Ze is ook aan Noorwegen verkocht.’ Intussen is Pippi wereldberoemd.

LEES OOK > 7 voordelen van voorlezen

Jubilieumboek met doel

Om deze 75ste verjaardag te vieren is er nu ‘Pippi Langkous is jarig’, een feestboek met een selectie van de tien bekendste verhalen en met de originele (maar nu ingekleurde) illustraties van Ingrid Vang Nyman.

pippi langkous is jarig

Pippi heeft eigenschappen die ook andere kinderen die het moeilijk hebben kunnen inspireren. Ze getuigt van veerkracht, doorzettingsvermogen en ze blijft altijd positief.

Daarom is het sterkste meisje ter wereld dit jaar ambassadeur voor vluchtelingkinderen in de internationale campagne ‘Pippi of Today’, een initiatief van Save the Children in samenwerking met de Astrid Lindgren Company. Met de aankoop van dit boek geniet je van urenlang voorleesplezier, én je steunt dit goede doel.

Pippi Langkous is jarig, Astrid Lindgren & Ingrid Vang Nyman, uitgeverij Ploegsma (5+)

Dit artikel verscheen in oktober 2020 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 02/10/2020, laatste update op: 05/10/2020

Tags: