We zien in onze samenleving vandaag heel wat nieuwe vormen van solidariteit en ontmoeting tussen mensen. Niet enkel overheden, middenveldorganisaties en professionals kunnen gezinnen ondersteunen, ook burgers en gezinnen steken zélf de handen uit de mouwen. Om problemen aan te pakken of een positief verschil te maken.

Met het gedoneerde voedsel worden pakketten gemaakt. (Foto: De Kast.)

Zoals burgerinitiatief De Kast. Nele Rubens startte deze ‘voedselbank’ samen met twee andere mama’s op de school van haar kinderen.

“In Vlaanderen krijgt één kind op tien geen drie maaltijden per dag, zag ik op tv. Toen ben ik naar de directrice van onze kleuterschool gestapt. Ja, gaf ze toe, bij ons op school was dat ook zo. Soms ging ze zelf naar de winkel om een brood en pot confituur. Ik kende dus zonder het te weten een heleboel kinderen die geen drie maaltijden per dag kregen!”

Meer dan een kast

“Samen met An, een derde mama, zijn we toen begonnen met De Kast. De werkmannen op school hebben ze getimmerd, en we vragen andere ouders om er af en toe iets in te steken. Hoe vaak heb je immers niet wat te veel gekocht? Of als je fruitbomen in je tuin hebt, weet je in het najaar meestal niet wat je met al die vruchten aan moet. Dat kost niks, hé. Je hoeft ze alleen maar mee te brengen. De directrice houdt bij wat er in De Kast staat en als ze vol raakt, dan wordt dat gesignaleerd om pakketten mee te maken.

Omdat niet iedereen tijd heeft om uit te stappen met zes brikken melk onder de arm als ze de kinderen afzetten aan school, openden we na een paar jaar een rekening. Als er praktische noden opduiken, zoals laarzen voor een uitstap, dan kan dat geld daarvoor gebruikt worden. Intussen houden we ook een weggeefplein van kleding en krijgen een honderdtal kinderen jaarlijks een sinterklaascadeautje omdat we speelgoed inzamelen.”

Veilige contactpersoon

“Leerkrachten en opvoeders signaleren het aan de directrice als zij armoede vermoeden. De directrice spreekt die mensen aan, ze polst naar het probleem en of ze openstaan voor hulp. De Kast is volledig gebaseerd op de vertrouwensrelatie tussen de directrice en die gezinnen. An en ik weten niet echt over wie het gaat. Wij zorgen voor het logistieke luik.”

Die scheiding van taken is een bewuste keuze. “Wij willen niet dat er tussen ouders twee kampen gecreëerd zouden worden. En een ‘veilige’ contactpersoon is een must. Mensen die financiële zorgen hebben, praten daar absoluut niet graag over. Het moet dus iemand zijn die de dagelijkse werking van de school goed kent, en in wie ouders vertrouwen hebben.”

“Bij ons komt dat niet voor”

Wat er niet is, wordt gekocht met giften via de rekening. (Foto: De Kast.)

Het probleem wordt jammer genoeg nog altijd onderschat, weet Nele. “Wij hebben dit verhaal al heel vaak verteld. Maar bij negen op tien andere scholen hoor je: ‘Bij ons komt dat niet voor.’ En dat klopt gewoon niet! Armoede is overal en wordt heel vaak op creatieve manieren verborgen. We vinden het echt heel belangrijk dat iedereen, ouders en scholen, zich daarvan bewust wordt.”

En met een beetje investering van iedereen – de drie initiatiefneemsters zijn zelf ook drukbezette mama’s – kom je een heel eind. Dat bewijst het hartverwarmende initiatief van De Kast elke dag. En dat die solidariteit ver gaat, bewijst dit fragment:

“We hebben kinderen die schenken aan de kast, die niet weten dat eigenlijk hun ouders krijgen voor hen. Die kinderen hebben een heel groot hart, dus die willen iets weggeven aan een ander kind dat het moeilijker heeft dan hen… hoe mooi is dat?!”

> Wij organiseren ook kampen en vakanties voor mensen met een laag inkomen.

> Getuigenis: Als je elke dag vecht om te overleven, ben je niet bezig met gezond eten

Wil jij ook een burgerinitiatief starten?

Voel jij ook enthousiasme of een behoefte om de handen uit de mouwen te steken en iets te betekenen voor anderen? Zoek je tips om te beginnen of wil je weten waar je hulp en ondersteuning kan krijgen voor je burgerinitiatief? Dan is onze inspiratiegids met praktijkvoorbeelden en handige tips iets voor jou.

De inspiratiegids is het resultaat van een onderzoek dat de Gezinsbond en Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee) samen voerden. Burgerinitiatieven die gezinnen centraal zetten werden bevraagd. Er werd gekeken naar welke soort initiatieven er zijn, wat zo’n onderneming nodig heeft en welke steun overheden kunnen leveren.

Hun tips en opmerkingen werden gebundeld in deze prachtige én praktische gids met tips en tricks. Meer info en besteldetails via deze pagina!

>> Meer lezen over wat de Gezinsbond doet en kan betekenen voor jou en jouw gezin? Volg ons via Facebook of hou deze site in het oog!

Gepubliceerd op: 11/03/2019, laatste update op: 27/03/2019

Tags: ,