Bijna de helft van de Belgen noemt zichzelf eenzaam. Bij de groep alleenstaande ouders is dit nog hoger: 7 op 10. Dit heeft grote gevolgen: wie eenzaam is, is minder gelukkig en minder gezond. Tijd voor verandering, maar hoe pak je dat aan?
Waarom is net eenzaamheid bij alleenstaande ouders zo’n probleem? Daar zijn verschillende redenen voor, met als rode draad: sociale relaties. Of beter: het gebrek eraan.
“Er is niemand die even op de kinderen past terwijl je een boodschap gaat doen en niemand om te praten over gewone dingen”, zegt Kurt Jacobs van de Gezinsbond.
“Vaak belanden alleenstaande ouders in een vicieuze cirkel: na een scheiding verhuizen ze en op die nieuwe locatie hebben ze geen netwerk. Er is weinig tijd om een sociaal leven op te bouwen: ze zijn bezig met de kinderen of het werk. Een wekelijkse afspraak zoals bij een sportclub lukt niet door de kindweken, ook al omdat ouders dan vinden dat ze er moeten zijn voor hun kinderen, die ze al zo weinig zien.”
“Soms zijn er ook financiële problemen: andere mensen kunnen vrije tijd kopen en bijvoorbeeld een babysit inschakelen. Van veel single ouders horen we bij de Gezinsbond dat dat moeilijk is”, aldus nog Jacobs.
Het belang van sociale relaties
De link tussen sociale relaties en eenzaamheid lijkt duidelijk: wie een relatie heeft, is minder eenzaam. Dat klopt maar gedeeltelijk: de kwaliteit van die relatie speelt ook een rol.
Personen in een slechte relatie (ongeveer een kwart van de Belgen) hebben 3,7 keer meer kans op eenzaamheid. Dat is bijna evenveel kans op eenzaamheid als geen relatie hebben (3,6). Algemeen is een relatie wel een goed idee: de kans om gelukkig te zijn is vijf keer zo groot bij mensen in een relatie.
Meer contact
Een relatie kan je natuurlijk niet forceren. Maar hoe kan je eenzaamheid dan wel aanpakken?
In het onderzoek naar het nationaal geluk van België stelde Lieven Annemans (UGent) en zijn team vast dat sociale contacten helpen. En hoe: 1 keer per maand sociaal contact, doet de kans op gelukkig zijn toenemen met bijna 200 procent.
Ook voor anderen zorgen (+66 procent), naar film, theater of lezing gaan (+ 51 procent), religieus of spiritueel bezig zijn (+ 43 procent) en de natuur intrekken (+39 procent) helpt.
Warme gemeente
Dat lijken ook de politieke partijen begrepen te hebben: meer en meer komen voorstellen om de eenzaamheid aan te pakken. Ook de Gezinsbond strijdt mee voor een warmte gemeente!
> Lees wat gemeentebesturen kunnen doen om eenzaamheid en sociale isolement te doorbreken.
Specifiek voor alleenstaande ouders organiseren de afdelingen van de Gezinsbond lezingen en avonden specifiek gericht op die eenoudergezinnen.
“We voorzien dan een babysit, zodat de drempel lager wordt om langs te komen. Daar kunnen ze lotgenoten leren kennen en elkaar tips geven, bijvoorbeeld rond opvoeding of juridische problemen”, aldus nog Kurt Jacobs.