Voel jij je ook een beetje machteloos door het conflict in Oekraïne? Aan de oorlogsgruwel die de mensen daar moeten doorstaan, kun je weinig doen. Maar met deze kleine en grotere acties kun je de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne helpen. 

Doe een gift

We beginnen met de makkelijkste manier om slachtoffers en vluchtelingen uit Oekraïne te helpen: open je bank-app en doe een gift. Het voelt misschien minder hands-on en betrokken, maar het is wel een doeltreffende manier om concrete hulp te bieden aan diegenen die dat het meeste nodig hebben.

De Belgische solidariteitsactie Oekraïne 12-12 is een samenwerking van 7 hulporganisaties, waaronder het Rode Kruis en UNICEF. Met het ingezamelde geld gaan ze ter plekke aan de slag. Je gift gaat naar broodnodige humanitaire hulp, zoals voedsel, water en medicijnen.

UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, richt zich specifiek op mensen die in eigen land en in buurlanden op de vlucht zijn voor oorlogsgeweld. In Oekraïne en in de omringende landen zijn teams actief om hulp, onderdak en bescherming te bieden. Met jouw gift steun je die noodhulp-operatie.

Zet een actie op poten

Geld storten is een van de beste manieren om te helpen, al voelt het misschien wat afstandelijk. Maar als je die centen zelf inzamelt, krijg je meteen een warmer gevoel. En je kunt het samen doen met de kinderen of met de buurt. Dus kies welk goed doel je wilt steunen, en schiet in actie!

Sla aan het bakken, organiseer een straatfeest of rommelmarkt, laat je sponsoren voor een sportevenement, of voer een muziek- of dansvoorstelling op voor familie, vrienden en buren. Wedden dat iedereen enthousiast in de buidel tast?

Maak #PlekVrij

Heb je een slaapplek over, of misschien zelfs een appartement of vakantiewoning die leeg staat? Dan is de actie #PlekVrij misschien iets voor jou. Neem contact op met je gemeente om te bekijken of je vluchtelingen uit Oekraïne kunt opvangen.

De bedoeling is om zo noodopvang te organiseren, voor een paar dagen tot enkele weken. De overheid maakt werk van duurzamere verblijfsmogelijkheden. Het zijn vooral vrouwen en kinderen die een plek nodig hebben om op adem te komen; de meeste mannen mogen Oekraïne niet verlaten omdat ze opgeroepen kunnen worden voor legerdienst.

LEES OOK > Op een zachte manier praten met je kind over de oorlog: ‘Hou het simpel, maar wees wel eerlijk’

Word buddy

Misschien heb je geen plek, maar wel wat tijd vrij? Dan kun je overwegen om vrijwilliger of buddy te worden. Vluchtelingen die hier plotsklaps toekomen, kunnen wel een vriend gebruiken die hen wegwijs maakt in Vlaanderen, hen helpt met papierwerk, of gewoon even iets leuks met hen doet.

Je kunt je online aanmelden, bijvoorbeeld bij BuddiesWithRefugees van UNHCR, of neem contact op met je gemeente of met een lokale organisatie.

Steek een handje – of mondje – toe

Spreek je een mondje Oekraïens of Russisch? Dan is jouw hulp meer dan welkom om de communicatie met de vluchtelingen vlotter te laten lopen. Je hoeft geen professionele vertaler of tolk te zijn om je aan te melden. Neem contact op met je gemeente om te zien hoe je kunt helpen.

Het zou kunnen dat ze bij jou in de buurt ook vrijwilligers kunnen gebruiken voor andere taken. Stuur dus gewoon een mailtje naar de gemeente, of kijk op het internet waar er helpende handen nodig zijn.

Doneer

Er worden heel wat inzamelacties gehouden voor Oekraïne, zowel voor de mensen daar als voor de vluchtelingen die hier in Vlaanderen terechtkomen.

Voor de crisisopvang zijn sommige gemeenten bijvoorbeeld op zoek naar meubels en huisraad. Ngo’s en private initiatiefnemers verzamelen dan weer hulpgoederen om naar Oekraïne of buurlanden te brengen. Daar is vooral medisch materiaal nodig, en essentiële zaken zoals veldbedden, dekens, babyvoeding en conserven.

Wil je zelf spullen doneren? Ga dan in elk geval zorgvuldig na wat de noden zijn, en waarmee je effectief helpt. Doneer alleen nuttige spullen in goede staat, en voeding die tegen transport en temperatuurverschillen kan. Het heeft geen zin om lukraak vanalles bij elkaar te scharrelen.

Ga niet naar Oekraïne

Sta je te trappelen om nog meer te doen? Laat een ding dan duidelijk zijn: zelf afreizen richting Oekraïne is een bijzonder slecht idee. Het is er gevaarlijk, en je zou in de weg lopen van de hulporganisaties die daar aan de slag zijn.

Laat het werk daar dus aan de ervaren hulpverleners, en kijk op hun website hoe je hen het beste kunt ondersteunen. Zo kun jij van hieruit je steentje bijdragen om de oorlogsslachtoffers uit Oekraïne te helpen.

Enquête ervaringen

Ving jij ook Oekraïense vluchtelingen op, of overweeg je dat te doen? Dan is Hogeschool Odisee op zoek naar jouw ervaringen! Met een online bevraging peilen ze naar jouw motivatie, de hulp die je kreeg, of niet kreeg, je ervaring als opvanggezin en de impact op jouw leven, op jouw gezin. Via jouw antwoorden zal Odisee de overheid en hulporganisaties informeren en adviseren, om zo bij te dragen aan een goede omkadering van gastgezinnen en mensen op de vlucht. Invullen kan hier.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 25/03/2022, laatste update op: 17/06/2022