Meer dan 400 jongeren en gezinnen uit kansarme gezinnen konden in 2016 genieten van een sportieve vakantie of activiteit, dankzij de inzet van Gezinssport Vlaanderen en AFYA.

Kwetsbare jongeren en gezinnen een vakantie geven? Samen met het Steunfonds Vakantieparticipatie van Toerisme Vlaanderen worden laagdrempelige initiatieven uitgewerkt zodat kansarme jongeren en gezinnen op vakantie kunnen. Eén voorbeeld daarvan is de organisatie van ‘inclusiekampen’.

“We kiezen heel bewust voor inclusiekampen, waar iedereen welkom is. Dat doen we om stigmatisering te vermijden. Daarom organiseren en promoten we geen sportkampen exclusief voor kansarme kinderen, jongeren of gezinnen maar nemen we initiatieven die hen naar ons aanbod toeleiden. We organiseren dit aanbod voor alle kinderen, jongeren en gezinnen ongeacht of ze arm of rijk, autochtoon of allochtoon, blond of bruin, christen of moslim zijn”, staat te lezen in een samenvattend rapport.

Er wordt ook ingezet op discretie. Niemand weet wie geboekt heeft met korting, je kan doen zoals alle andere. Bij AFYA en Gezinssport Vlaanderen worden ook materiaalpakketten voorzien, zodat jongeren zonder sporttas, T-shirts of drinkbus niet uit de boot vallen.

Zwemmen, dieren en avontuur

Bij de jeugdkampen, zoals tijdens de zomer, waren vooral de zwem-, dieren- en adventurekampen heel populair. “De activiteiten zijn vrij uniek en lijken daarom de doelgroep wel aan te spreken.” Twee jongeren volgden ook de cursus animator tot het jeugdwerk.

Via allerlei sportactiviteiten, zoals een wandelprogramma en een sportief weekend aan zee, werden enkele honderden mensen bereikt.

Geen uitspatting

Een sportkamp, een uitstap of een vakantie is niet zomaar een uitspatting voor mensen met een laag inkomen. Het betrekt hen weer bij het leven, het maakt dat ze erbij horen. “Uitgesloten zijn van wat als normaal wordt gezien, heeft een grote invloed op het welzijn van kinderen en families. Terwijl de impact van vakantie onmiskenbaar positief is, zoals ik keer op keer vaststel in mijn gesprekken met gezinnen”, aldus een Britse wetenschapster.

Vakantie doet mensen terug uit hun schulp kruipen, geeft hen nieuwe ervaringen en verbreedt de kijk op de wereld. Het geeft energie. En daarom verdient iedereen vakantie.

Voor de Gezinsbond is elk gezin belangrijk, welke vorm, grootte of inkomen het ook heeft. Via Gezinsbond voor iedereen wordt een aanbod speciaal voor kwetsbare gezinnen op poten gezet zoals korting op de ledenprijs. De sportkampen en vakanties worden met 70 procent korting aangeboden. Meer informatie daarover vind je bij AFYA, Gezinssport Vlaanderen en Gezinsvakantie.

 

Blijf op de hoogte van ons reilen en zeilen via Facebook, Twitter en onze nieuwsbrieven.

Gepubliceerd op: 11/09/2017, laatste update op: 11/03/2019

Tags: , ,