Liggen er bij jou ook al zoveel pakjes onder de kerstboom? Dan heb jij geluk! Voor veel ouders zijn eindejaarsinkopen niet evident. Als je weet dat 14% van de kinderen in Vlaanderen opgroeit in een kansarm gezin, dan weet je ook dat de kerstman straks niet overal zal komen. Voor kinderen in armoede zit een kerstcadeau er jammer genoeg niet in.

Voor veel gezinnen in Vlaanderen draait kerst niet om bubbels en pakjes, maar om ‘het einde van de maand halen’. Terwijl wij misschien misselijk worden van te veel ovenhapjes, zijn er ook ouders die misselijk worden van de gedachte aan de kerstcadeautjes die ze hun kinderen dit jaar weer niet kunnen geven.

Kwetsbare gezinnen

De kinderarmoede in Vlaanderen wil maar niet dalen, bleek dit jaar uit data van Kind en Gezin. 14% van de kinderen in Vlaanderen groeit op in een gezin dat in armoede leeft. En dan moest de coronacrisis nog komen…

Armoede-experts vangen genoeg signalen op dat er dit jaar nog meer gezinnen in moeilijkheden komen door de coronacrisis, ook gezinnen met een inkomen hoger dan de armoededrempel.

(Hartver)warme(nde) acties

De impact van kinderarmoede is enorm. En het is dan ook een problematiek die al onze aandacht verdient, en onze steun en creativiteit. En gelukkig zijn er ook dit jaar warme acties en initiatieven die kansarme kinderen niet in de kou laten staan. Want elk kind verdient kansen, en kerstpakjes!

Make 2020 Great Again – koop een cadeautje

In België zijn er 466 000 kinderen voor wie het niet evident is dat er een cadeau onder de kerstboom ligt. Make 2020 Great Again is een actie van het VTM programma Make Belgium Great Again – in samenwerking met het Kinderarmoedefonds.

De actie? Jij koopt een cadeau voor een van die 466 000 kinderen en de organisatie zorgt er samen met armoede-experts voor dat het cadeau bij de juiste gezinnen terechtkomt.

Meer info via de website.

Feestvarken  vzw – zet een candlebag aan je raam

Feestvarken vzw stelt verjaardagspakketten samen voor kinderen tussen 3 en 12 waarvan de ouders het financieel moeilijk hebben.

Deze eindejaarsperiode verkopen ze voor € 4 een candlebag die je aan je raam of deur kan zetten. Zo willen ze even die vele kinderen die in een kwetsbare situatie leven in het licht zetten. Licht aan, armoede uit.

Meer info via de website.

De Planckaerts – download een kerstsingle en doneer

Speciaal voor kerst lanceert dé familie Planckaert de kerstsingle ‘Kinderen met een droom’. Voor het downloaden van het nummer vraagt de familie een donatie van minstens één euro. Elke donatie gaat naar Stichting Pelicano, die duurzaam strijdt tegen kinderarmoede in België.

Meer info via de website.

LEES OOK > Elkaar helpen? Bij de Planckaerts zit dat in de genen!

Speelgoed schenken – geef weg wat je zelf niet meer nodig hebt

Speelgoed sorteren en wat je niet meer nodig hebt doorgeven aan kinderen die het meer nodig hebben. Een heel mooie daad en voor je kindjes ook nog eens een nobele activiteit tijdens de lockdown.

Organisaties als Moeders voor Moeders en Spullenhulp zamelen stukken in die nog in goede staat zijn. Ook de kringloopwinkel in je buurt zal dankbaar zijn voor spullen en speelgoed in goede staat.

LEES OOK > Wat doen met oud speelgoed? (Niet weggooien!)

Buurtinitiatieven – ondersteun de acties in je buurt

Wil je helpen? Hoor eens rond  bij je buren en in jouw buurt welke vrijwilligersorganisaties lokale acties ondernemen voor gezinnen in armoede. Ze kunnen meer dan ooit hulp en steun gebruiken!

Tijd voor actie dus

En dat vindt ook de Gezinsbond. Overal in Vlaanderen neemt de armoede toe. Ook gezinnen met een inkomen hoger dan de armoededrempel kunnen het lastig krijgen wanneer medische tegenslagen of afbetalingen onverwacht voor hoge kosten zorgen.

Voorkomen dat gezinnen en kinderen in armoede leven, begint bij tijdige ondersteuning, zowel materieel als immaterieel. De situatie van kinderen moet een duidelijke plaats krijgen wanneer de overheid werkt aan een armoedetoets. Daarom hebben ook wij een duidelijke visie op armoedebestrijding.

Meer artikels over je gezinsleven tijdens de coronacrisis kan je hier terugvinden.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Om lid te worden van de Gezinsbond klik je hier. 

Gepubliceerd op: 16/12/2020, laatste update op: 04/01/2021

Tags: , ,