Een kwart van de Belgen in ons land kan geen week op vakantie. Steunpunt Vakantieparticipatie van Toerisme Vlaanderen probeert daar iets aan te doen. “Iedereen verdient vakantie”, is het uitgangspunt van Vakantieparticipatie. En dat het deugd doet. “Door de dagelijkse sleur af te zetten kreeg ik weer energie en goesting om de dingen aan te pakken”, getuigt een vakantieganger. Ook via Gezinssport Vlaanderen, AFYA en Gezinsvakantie kunnen kansarme gezinnen en jongeren op vakantie.
Vakantie nemen en op reis gaan is zo gewoon geworden dat we als maatschappij wel eens durven vergeten dat er best een grote groep dat niet kan. Van de juf die een opstel vraagt over de laatste reis tot vriendjes en andere ouders die oprecht geïnteresseerd informeren waar je naartoe bent geweest. En dan sta je daar. Wat betekent vakantie voor mensen met een laag inkomen?
Niets te vertellen
Het is al niet leuk om niet op vakantie of op reis te kunnen gaan. Dat moeten zeggen aan anderen is, om het zacht uit te drukken, nog minder leuk.
“Ze moeten altijd vertellen over de vakantie. Is het niet tijdens Frans om Frans te spreken, dan is het tijdens Nederlands voor een opstel. Als je nergens bent geweest, heb je niets te vertellen”, getuigt een mama.
Een daguitstap kan al volstaan. Om er eens uit te zijn, nieuwe ervaringen op te doen, weg te zijn, terug buiten te komen.
“Ik ontdek dingen over mezelf die ik vergeten was. Ik kan nog onbezorgd lachen, ik geniet terug van buiten komen, van samen op stap gaan.” – Vakantieganger
En dat heeft effecten: een gezin dat al eens vaker de bus neemt, iemand die het leven weer ziet zitten, een meisje dat eindelijk iets heeft om een opstel over te schrijven.
Drempels
Daarbij moeten drempels overwonnen worden. Financiële maar ook mentale.
“Die eerste keer is stresserend. Als je nog nooit op reis bent geweest, is alles nieuw. Je moet dat durven, je huis uitkomen terwijl je niet weet wat je te wachten staat. Ik onderschat het nog altijd, dat onzekere van het vertrekken, de angst voor het onbekende”, legt een gezinsbegeleidster uit.
Nieuwe wereld
Maar eens de drempels overwonnen, komt er zoveel voor in de plaats. “Ik merk het nadien altijd opnieuw. Het maakt sterker. Zelfstandiger. Een reis uitstippelen, vertrekken. Een stap in het onbekende, de wereld in…”.
“Ik zie het gebeuren: we vertrekken en er gaat voor de kinderen een andere wereld open. Vakantie opent perspectieven.” – Reisbegeleidster
Discrete aanpak
Steunpunt Vakantieparticipatie helpt elk jaar duizenden kansarmen en gezinnen met zorgbehoeften aan een daguitstap of vakantie aan fel gereduceerd tarief. De aanbieders van de sociale vakantie doen 40 tot 60 procent van de prijs af. Bij Gezinssport Vlaanderen en AFYA, respectievelijk sportdienst en jeugddienst van de Gezinsbond, loopt dat op tot 70 procent. De meeste aanbieders dragen de kost van deze korting zelf.
Tegelijk worden de aanvragen discreet behandeld, iets wat zeer wordt geapprecieerd. “De discretie maakt voor mij het verschil. Behalve de uitbaters weet niemand dat ik dit niet kan betalen aan het gewone tarief. Ik voel me welkom, zoals ik ben.”
Een bewuste keuze, want de mogelijke behandeling is vaak een (bijkomende) bron van stress. “Ik heb ervan wakker gelegen. Je denkt dat ze je anders gaan behandelen. Maar we waren welkom, we werden warm onthaald. Alleen dat al deed ongelofelijk veel deugd.”
Of zoals een kind het zegt: “Onze badkamer was even mooi als die van de anderen!”
Vakantie maakt je rijk
Die korting is nodig, broodnodig. “Ik betaal misschien minder, maar ik moet wel even hard sparen als de rest”, zo verwoordt een mama het.
“Deze keer hadden we genoeg gespaard om een go-cartritje te kunnen maken op de dijk!” – Een papa
Voor Vakantieparticipatie is het duidelijk: “We promoten vakantie omdat het je rijker maakt.”
Gezinsbond voor iedereen
Onder de noemer Gezinsbond voor iedereen wil de Gezinsbond ook kwetsbare gezinnen bij zijn werking betrekken. Voor hen is er 70 procent korting op een AFYA-kamp, de jaarlijkse fiets- of wandelrally of een vakantie van Gezinssport Vlaanderen. Ook eenoudergezinnen kunnen ervan meegenieten.
Een belangrijke troef is het materiaalpakket dat de kinderen geboden wordt. Naast een financiële drempel is er ook een logistieke drempel om mee te gaan: als je geen sporttas hebt, bijvoorbeeld. Dat wordt weggenomen door elk kind, op voorhand, een sporttas met drinkbeker, T-shirts en een handdoek te bezorgen. In 2016 waren driekwart van de beschikbare plaatsen ingenomen, in 2017 zelfs bijna allemaal.
Eenzelfde regeling past Gezinsvakantie toe voor een verblijf in Reigersnest of De Bosberg, en wel dankzij de samenwerking met het Steunpunt Vakantieparticipatie van Toerisme Vlaanderen.
Ook voor sportactiviteiten worden laagdrempelige initiatieven uitgewerkt, zoals een verlaagde instapprijs van activiteiten en zelfs van sommige sportclubs.
Vakantieschakel
Maar naast het financiële zijn er veel andere drempels zoals een (psychische) ziekte, een beperking of geen vervoer die mensen tegenhouden om op vakantie te vertrekken. Daarom lanceerde Vakantieparticipatie vorig jaar het onlineplatform Vakantieschakel. Vragen over zorgverlening, vervoersmogelijkheden, een prikkelarme omgeving, allergieën enzovoort kun je er allemaal kwijt. Je komt er ook in contact met 650 toeristische aanbieders en meer dan 1.600 sociale organisaties die een oplossing kunnen bieden voor je vraag.
“Zo gaat dat met goede herinneringen. Je neemt ze mee. Je leven lang. Niemand neemt ze je nog af”, zegt een 71-jarige vakantieganger. En zo is het maar net.
De quotes uit dit artikel zijn afkomstig uit het boekje ‘Iedereen verdient vakantie’ van Steunpunt Vakantieparticipatie.
Voor de Gezinsbond is elk gezin belangrijk, welke vorm, grootte of inkomen het ook heeft. Via Gezinsbond voor iedereen wordt een aanbod speciaal voor kwetsbare gezinnen op poten gezet zoals korting op de ledenprijs.
Blijf op de hoogte door lid te worden van de Gezinsbond. Klik hier en ontdek de vele ledenvoordelen
Gepubliceerd op: 11/09/2017, laatste update op: 11/03/2019
Tags: gezinssport vlaanderen, jeugdkamp, steunpunt vakantieparticipatie