Een scheiding is een moeilijke, emotionele periode voor mama en papa. Maar ook je kind kan door de scheiding met heel wat vragen en emoties zitten. En met een mama en papa die (soms) ruzie maken is het niet simpel om bij hen hun hart te luchten. Het nieuwe boek ‘Afspraak in Wonderland’ wil een houvast zijn voor kinderen van scheidende ouders.

Mama en papa gaan scheiden, wat nu?

Als volwassene in een scheiding kom je in een woelige periode terecht. Emoties kunnen je overvallen en er zijn heel wat praktische zaken te regelen. De beslissing nemen om te scheiden kan ook verlossend zijn. De knoop is doorgehakt en dat kan rust brengen. Het kan het einde zijn van een onrustige periode met veel ruzies.

Voor je kinderen is het niet anders. En toch ook weer wel. Ook zij komen in een rollercoaster terecht en verliezen al eens hun houvast. Want wat gaat er nu allemaal gebeuren? Waarom gaan mama en papa uit elkaar? Zien ze mij nog graag? Kan ik mijn vriendjes nog zien? En wat gebeurt er met Snuffel, het konijn?

Storm aan emoties

Wanneer jij en je partner uit elkaar gaan, maakt dat heel wat hevige emoties los bij je kind. Je kind kan boos worden omdat er iets gebeurde of ‘gewoon’ omdat hij of zij het moeilijk heeft met de veranderingen.

Je kind wordt uit balans gebracht, net zoals je hele gezin eigenlijk. Je kind kan plots erg verdrietig worden omdat hij misschien zijn hondje of zijn favoriete auto mist. Je kind voelt plots zoveel en weet niet waarom en wat of hoe.

En waar moet je kind naartoe met al die moeilijke gevoelens? Bij mama en papa gaat hij soms liever niet aankloppen. Mama en papa lijken zelf zo in de war of verdrietig.

Hoe kan je nu je kind door deze woelige wateren leiden, hoe kan je hem of haar helpen bij het voelen en (h)erkennen van gevoelens. Hoe kan je je kind ondersteunen in de vele vragen, bezorgdheden en onzekerheid?

LEES OOK > Meer scheidingen door corona: ‘Kinderen moeten vooral horen dat het niet hun schuld is’

Een boek op maat van kinderen

afspraak in wonderland

Met ‘Afspraak in Wonderland’ (Davidsfonds) schreven Emy Geyskens en Elien Craenhals een boek dat vertrekt vanuit het oogpunt van kinderen en in de eerste plaats voor hen bedoeld is. Ze namen de Gezinsbond en Claire Wiewauters, kinderpsycholoog en auteur van het boek “Een week mama, een week papa”, onder de arm om het boek écht op kindermaat te vullen.

In het boek spelen Oscar en Mila de hoofdrol. De ouders van Oscar en zijn zusje Mila zijn net gescheiden. Oscar voelt veel en weet niet altijd goed wat en hoe hiermee om te gaan. Als hij bij papa is, mist hij mama en omgekeerd.

In het verhaal ‘Afspraak in Wonderland’ volgen we Oscar in de eerste stapjes die hij zet in zijn zoektocht en ontdekken we hoe hij omgaat met de storm die rond en in hem raast. Een verhaal dat heel wat herkenning kan bieden aan kinderen die zich in een gelijkaardige situatie bevinden.

LEES OOK > Boekentips voor kinderen tussen 6 en 12 over scheiden

Antwoorden op vragen

Het boek bevat ook een ruim informatief luik dat voor kinderen geschreven is. Kinderen kunnen er heel wat antwoorden vinden op vragen waar ze mee zitten. Er worden praktische tips gegeven over wat je kan doen en bovenal biedt het boek herkenbaarheid en zal het ervoor zorgen dat je kind zich misschien wat minder alleen in deze situatie voelt.

Het boek zal er hopelijk voor zorgen dat de stap kleiner wordt om iemand op te zoeken om even te praten. Kinderen in een scheiding hebben veel aan een vertrouwenspersoon, een volwassene (buiten het gezin) waar ze bij terecht kunnen met hun verhaal.

Kinderen vanaf 9 jaar kunnen het boek zelf lezen, bij jongere kinderen kunnen (groot)ouders of andere volwassenen het boek voorlezen om zo een open gesprek aan te gaan. Ook ouders kunnen hier heel wat tips uit halen en doorverwijsadressen terugvinden.

LEES OOK > Dossier: kleinkind in twee huizen

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 02/10/2020, laatste update op: 20/10/2020

Tags: , , ,