Vanaf 1 juni 2017 verandert het theoretische en het praktische rij-examen voor het behalen van een rijbewijs B (rijden met de auto). Vanaf 1 oktober 2017 verandert ook de rijopleiding. We zetten de belangrijkste vernieuwingen op een rijtje.

1) Het theorie-examen

Zware overtredingen wegen in het nieuwe examen veel zwaarder door: vijf strafpunten, tegenover 1 bij een ‘gewoon’ fout antwoord.

Het examen bevat nog altijd 50 vragen en je moet 41 op 50 halen om te slagen. Met andere woorden: je kan maximum één zware fout maken!

Het theorie-examen kan je afleggen vanaf 17 jaar. Je kan de theorie zelf instuderen of les volgen in een rijcentrum. De prijs verandert niet: 15 euro.

2) Het praktijkexamen

Het praktijkexamen bestaat uit twee delen: één op de weg en een computertest. Dit examen wordt iets duurder: 39 euro in plaats van 36 euro.

a) Het wegexamen

Tijdens het wegexamen voer je twee manoeuvres uit en bereik je een bestemming.

De twee manoeuvres worden geloot uit een reeks van zes:

  • keren in een smalle straat
  • in een rechte lijn achteruitrijden
  • evenwijdig ten opzichte van de weg parkeren rechts tussen twee voertuigen
  • evenwijdig ten opzichte van de weg parkeren links tussen twee voertuigen
  • loodrecht ten opzichte van de weg parkeren vooruit
  • achteruit parkeren in een vak

De bestemming moet je bereiken zonder aanwijzingen van de examinator, maar door de verkeersborden of de instructies van een GPS te volgen.

b) De computertest

De computertest toont korte filmpjes, opgenomen vanuit de positie van de bestuurder.

De snelheidsmeter, de richtingaanwijzers en de spiegels worden in beeld gebracht. Na elk filmpje krijg je een vraag met vier mogelijke antwoorden. Soms zijn er meerdere opties. De test moet nagaan of je tijdig verschillende mogelijke gevaren herkent en correct inschat.

Voor deze test moet je minstens 6 op 10 halen.

3) De opleiding

De opleiding verandert pas in het najaar van 2017 en dan vooral voor leren rijden met vrije begeleiding.

– De begeleiders moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden
– De begeleiders moeten deelnemen aan een vormingsmoment (3 uur, 20 euro)

De begeleider frist de kennis van het wegreglement en de oefenpraktijk op en krijgt tips over hoe je de rol als begeleider best opneemt, hoe je het oefentraject kan organiseren en welke hulpmiddelen er zijn. Dit vormingsmoment kan je volgen in een erkende rijschool, maar ook kwb (kristelijke werknemersbeweging) en de Gezinsbond denken aan een aanbod in de provincies.

Een tweede verandering komt er voor beginnende chauffeurs: een examen kan je pas ten vroegste na 9 maanden afleggen (in plaats van na 3 maanden nu).

Wat wel blijft, is de keuze tussen een opleiding bij een rijschool of vrije begeleiding. De voorwaarden voor beginnende chauffeurs zijn dezelfde: niet rijden ’s nachts in het weekend en maximum twee passagiers meenemen.

4) Terugkommoment

Vanaf 1 januari 2018 voorziet Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) een terugkommoment, tussen de zesde en de negende maand na het behalen van je rijbewijs. Dat wordt wellicht een combinatie van groepsuitwisseling rond je ervaringen als bestuurder en praktische opdrachten op het terrein en op de weg. Hoeveel dit zal kosten is nog niet bekend.

Dit artikel is een bewerking van een stuk dat eerder in ons ledenblad De Bond van 12 mei 2017 verscheen. Wil je ook De Bond in je bus? Word dan lid en geniet van gezinskortingen, vormingen, sociaal-juridisch advies en nog veel meer!

Tags: , , , ,