Naar aanleiding van 100 jaar Gezinsbond, gingen wij op zoek naar verhalen van vakantiegangers die al in de jaren zestig en zeventig via Gezinsvakantie op vakantie gingen. Lionel Denys en Christine Meuleman huurden in 1972 via het kantoor van Gezinsvakantie in Roeselare, een appartement in het statige gebouw White Residence in Nieuwpoort.

Het was een schot in de roos, ze kwamen er 46 jaar lang terug. Tot in 2018 het doek viel over dit vakantiehuis. ‘We hadden nochtans graag de vijftigste vakantie daar gevierd’, zegt Lionel, ‘maar het werd onveilig verklaard.

We gaan voort naar Nieuwpoort op vakantie, we kennen daar immers alles en iedereen, maar doodjammer dat we niet in White Residence konden blijven.’

Le Grand Hôtel

White Residence was de opvolger van Le Grand Hôtel. Het statige art-décohotel opende in 1924 zijn deuren en was het meest prestigieuze hotel van Nieuwpoort-bad.

Tijdens WO II deed het dienst als krijgshospitaal en vanaf de jaren zestig was het een vakantieresidentie. Heel wat gezinnen boekten er een verblijf via Gezinsvakantie-Familiatours, een dochter vzw van de Gezinsbond.

In 1981 werd het gebouw beschermd. Platgooien en appartementen opzetten zoals op veel andere plaatsen aan de kust gebeurd is, mag dus niet. Met een oppervlakte van 2.500 vierkante meter zou dat een heel lucratieve optie zijn, maar gelukkig voor ons erfgoed steekt die bescherming daar dus een stokje voor.

White Residence is een van de laatste historische gebouwen aan de Belgische kust. Generaties gezinnen brachten er hun vakantie door. Zo ook dus het gezin van Lionel Denys en Christine Meuleman.

LEES OOK > Betaald verlof: op vakantie vanaf de jaren 30

Vakantiejob bij onderbuur frituur

Toen het gezin Denys in 1972 voor het eerst in White Residence op vakantie gingen, was dat met de oudste twee kinderen die toen 3 en 1 jaar waren.

Twee jaar later kwam er nog een derde kind bij. ‘Daar had je alles wat je met kinderen nodig hebt’, vertelt Christine, ‘vanuit het appartement hadden we een aparte ingang. Enkele trapjes en we waren op de dijk en vandaar op het strand.

Toen de kinderen wat ouder werden, konden ze alleen gaan, ze moesten immers geen weg over. En wij konden hen zien vanuit het appartement. Een uitstekende ligging en een ruim appartement voor een redelijke prijs. We gingen altijd voor vier of vijf weken.

Toen de kinderen ouder werden deden ze een vakantiejob bij de fietsverhuurder of de frituur die onderin het gebouw hun zaak hadden. Of bij de bakkerij om de hoek.’

Nergens zoals daar

De kinderen werden volwassen en gingen het huis uit, Lionel en Christine bleven naar White Residence gaan. ‘Als we de deur van het appartement openden, voelde het alsof we er nooit waren weggeweest, zo vertrouwd was het, ook al zat er telkens een jaar tussen.

We kennen alle handelaars daar in de buurt en zij kennen ons. Het jongste kleinkind is intussen twintig jaar. Zij hebben vaak bij ons gelogeerd daar aan zee en ook zij deden in Nieuwpoort hun vakantiejobs, dan konden ze bij ons logeren.

Er was geen televisie en geen internet, maar dat hebben wij niet nodig op vakantie.

In 2018 is er een abrupt een einde gekomen aan onze vakantietraditie. “Niet meer veilig”, zei de burgemeester. Jammer dat de eigenaars – kinderen van de vroegere eigenaar, een dokter uit Kortrijk – niet tijdig gerenoveerd hebben en dat het zo moest eindigen voor ons en andere vakantiegangers.

Nieuwpoort blijft wel onze vakantiebestemming, maar hetzelfde als in White Residence zal het nooit meer zijn.’

LEES OOK > De allereerste vakantiegangers in Reigersnest (1965): ‘We beleefden daar de tijd van ons leven’

Renovatie tegen honderdste verjaardag

Het historische pand van Le Grand Hôtel en later White Residence werd intussen gekocht door een vastgoedontwikkelaar. Die is volop bezig met de renovatie. Rekening houdend met de bescherming van het gebouw.

Tegen de honderdste verjaardag zou het gebouw weer moeten schitteren in zijn oude glorie. Er komen koopappartementen in. ‘Zal wel niet aan bondsprijzen zijn’, zegt Lionel.

Foto: Zeisterre

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 28/07/2021

Tags: