Reduce, reuse, repair, recycle. Ook op onze kleerkast is het van toepassing. Want we kunnen er niet omheen: onze outfits hebben een enorme ecologische en sociale impact. Maar hoe maak je je kleerkast duurzamer? Deze 5 tips helpen je op weg.
1) Less is more
Laten we beginnen met een binnenkopper: de minst vervuilende aankoop is de aankoop die je niet doet. Dus voor je iets nieuws aanschaft kijk je best nog een keer achter in je kleerkast: misschien ontdek je daar nog wel iets leuks dat je uit het oog was verloren.
Of denk bij het shoppen als een BIZON: Heb ik Behoefte aan dit kledingstuk? Moet ik het Instant hebben? Heb ik niet al een Zelfde of vergelijkbaar stuk hangen? Is de Oorsprong fair voor mens en milieu? En zal dit kledingstuk echt van Nut zijn voor mij? Is het antwoord vaker ‘nee’ dan ‘ja’, dan laat je het misschien beter in de winkel hangen.
2) Ruil je rijk
Als je omschakelt van kleren ‘hebben’ naar kleren ‘gebruiken’ verleng je de levensduur ervan. Zo wordt je kleerkast vanzelf duurzamer. Voorlopig zit er in Vlaanderen niet veel schot in de sector van de huurkledij, maar kledingruil – ook wel swishing en swapping – wordt wel steeds populairder.
Heb je je kleerkast onder handen genomen en veel mooie stukken op de ‘mag weg’-stapel gegooid? Organiseer dan eens een ruilavond met vrienden en vriendinnen. Of check of er binnenkort een Swishing-event gehouden wordt bij jou in de buurt. Wie weet, tussen andermans afdankertjes vind jij misschien wel je nieuwe lievelingsoutfit.
LEES OOK > De babytheek: een bibliotheek voor babyspullen
3) Koop tweedehands
Nu steeds meer mensen aan vintage en tweedehands doen, vallen er ook makkelijker leuke spullen te scoren in die winkels. Op Tweedehandskledingwinkels vind je een heel aantal adresjes bij jou in de buurt.
Je kunt ook een tweedehandsbeurs bezoeken, of online rondsnuffelen. Apps zoals Vinted en United Wardrobe zijn op korte termijn al immens populair geworden. Nog een voordeel: je puzzelt echt een unieke look bij elkaar.
Dat bloesje en die pumps waar je op uitgekeken bent – en die niemand konden verleiden op je swishing-feestje – kun je makkelijk in kringloopwinkels kwijt, of in de kledingcontainer. Zitten er vlekken op of zijn ze beschadigd, dan worden ze zonder pardon weggegooid.
Afgedragen kleren kun je dus beter zelf upcyclen. Een T-shirt tover je bijvoorbeeld in een wip om tot een hippe tas. Ook als poetsdoeken of vodden kunnen ze nog een rondje mee voor ze in de verbrandingsoven belanden.
LEES OOK > Ontspullen brengt ruimte in je huis, hoofd en leven
4) Kies voor kwaliteit
Heb je toch nieuwe kleren nodig? Kies dan voor stukken die goed gemaakt zijn. Je zult ze met meer plezier langer dragen. Met COSH! vind je overal de duurzaamste winkels en merken. Check ook eens of jouw stad zelf winkels in kaart brengt, zoals in Gent.
Ook apps als Good on you vertellen je welke merken ethisch en sociaal verantwoord ondernemen hoog in het vaandel dragen. Er zijn ook uiteenlopende labels, al blijft de geloofwaardigheid daarvan een heikel punt. Het is namelijk moeilijk inschatten hoe goed er gecontroleerd wordt of de opgelegde sociale en milieunormen wel nageleefd worden bij de productie.
Voor de jeansfans: bij MUD Jeans kun je niet alleen duurzame jeans van hoge kwaliteit kopen, je kunt er ook eentje leasen. Elk jaar kun je van jeans wisselen, als je dat wilt. Je broek wordt gratis voor je gerepareerd, en het bedrijf recycleert de afgeleefde exemplaren.
5) Kleine wasjes, grote impact
Wist je dat vooral het onderhoud van kleding een grote impact heeft op het milieu? Het wassen, drogen en strijken kost namelijk heel wat energie. Denk dus twee keer na voor je iets in de was stopt: bij licht gebruik kan een kledingstuk best weer de kast in als je het eerst even laat luchten.
Laat de machine alleen draaien met een goed gevulde trommel, en was je kleren standaard op 30°. Zo verbruik je bijna de helft minder stroom dan op 40°. Nieuwe kleren moet je wel altijd eerst wassen voor je ze draagt.
LEES OOK > Geef je spullen het recht op repareren
Er zijn tegenwoordig heel wat ecologische wasmiddelen te verkrijgen. Al gehoord van wasnoten? Wasverzachter valt dan weer af te raden: het geurt wel lekker, maar het is niet altijd goed voor je was, en al evenmin voor je machine. Een nieuwe wasmachine nodig? Kies dan voor een zuinig exemplaar.
Wasgoed dat buiten aan de draad of aan het wasrek droogt, krijgt vanzelf een lekker frisse buitengeur mee – op de meeste plekken tenminste. Je droogkast is trouwens een echte slokop. Kun je toch niet zonder, kies dan voor een A-label. Of misschien kun je met je buren aan droogkast-delen doen?
Op naar die duurzame kleerkast
Je maakt niet in één knip je hele kleerkast duurzamer. Denk gerust in stapjes, probeer het een en ander uit, en laat je niet afschrikken. Wat al in je kast hangt, duurzaam of niet, verdient het om gedragen te worden. En een guilty pleasure moet af en toe zeker kunnen.
Toch nog een laatste tip: online shoppen is belastender voor het milieu dan zelf naar de winkel gaan – als je tenminste niet meteen in de auto springt voor die ene trui die je per se moet hebben.
Door te kiezen voor lokale, onafhankelijke winkels steun je bovendien de kleine ondernemers bij jou in de buurt. En die kunnen onze steun maar al te goed gebruiken, net als de naaiateliers die herstellingen en retouches voor je kunnen uitvoeren.
Je kunt natuurlijk ook altijd zelf aan de slag met de naaimachine – met de leukste duurzame stoffen uiteraard. Laat die duurzame kleerkast maar komen!
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 14/08/2020, laatste update op: 23/10/2020Tags: milieu