Soms laat je kansen liggen, of krijg je niet de kansen die je zou willen. Zo zijn er mensen die als jongere studeren haten en daar later spijt van krijgen. Anderen mochten niet studeren of hebben het gevoel dat ze de verkeerde richting volgden. Maar geen of niet het juiste diploma hoeft geen levenslange frustratie te blijven. De opleiding Gezinswetenschappen aan Odisee Hogeschool, bijvoorbeeld, richt zich op volwassenen die opnieuw willen studeren en dat willen combineren met een job en/of gezin. Zo kunnen zij de kans op een interessante job vergroten of kunnen ze hun loopbaan een andere wending geven.
Van passie tot beroep
Malika El-Jafoufi is 45 jaar en moeder van vier kinderen van 22, 21, 16 en 14 jaar. ‘Ik was vrijwilligster bij verschillende projecten in Antwerpen, en ben ook amateurkok’, vertelt ze. ‘Toen ik een workshop koken begeleidde in het cultureel centrum in Berchem, zeiden de organisatoren: “Als je ooit een job zoekt als lesgever, kom je maar terug”. Een betaalde job vinden… Daar knelde voor mij het schoentje. Ik had namelijk geen diploma.’
De schoolcarrière van Malika stopte na het BSO. Ze heeft veel talent en inzet, maar het werk dat ze al haar halve leven deed, kon ze niet betaald doen zonder diploma.
Haar zus volgde eerder al de opleiding Gezinswetenschappen en Malika besloot die kans ook te grijpen. Haar eindwerk maakte ze over een thema dat haar na aan het hart ligt: dementie bij islamitische ouderen.
Nu kon ze wel van haar passie haar beroep maken. ‘Ik werk in het regionaal expertisecentrum dementie Orion. Zonder de opleiding Gezinswetenschappen had ik niet kunnen doen wat ik nu doe. Ik ben heel dankbaar voor mijn ontwikkeling en groei. De wijsheid en inzichten uit de opleiding zal ik mijn leven lang koesteren.’
LEES OOK > De eerste keer (weer) voor de klas: ‘Geen mooier beroep dan leerkracht’
Sterkte-architecten
Inge Hechtermans (32) behaalde in 2019 het diploma Gezinswetenschappen. Een jaar later werd ze project- en praktijkbegeleider in die opleiding. Daarnaast heeft ze nog twee andere jobs. ‘Nog voor ik afstudeerde, mocht ik beginnen als coördinator van Den Draai vzw, een vereniging waar armen het woord nemen.
Ondertussen werkte ik ook het postgraduaat psychotherapie af en realiseerde ik een oude droom: een eigen praktijk. Ik werk veel met ouders en kinderen, altijd vanuit een gezinswetenschappelijk perspectief. Gezinswetenschappers werken vanuit een unieke visie: zij zoeken niet naar de oorsprong van problemen, maar ontdekken krachten bij de gezinnen zelf die hen helpen bij hun ontplooiing. Gezinswetenschappers zijn sterkte-architecten met een kritische visie en een constructieve blik. En ik mag nu meewerken in de opleiding van die sterkhouders.’
Overweeg je ook opnieuw te gaan studeren? Op zaterdag 28 januari organiseert Odisee Hogeschool van 10 tot 14u een online infodag. Je kan er al je vragen kwijt over Gezinswetenschappen én over andere opleidingen met een traject dat combineerbaar is met werk en gezin. Info en aanmelden kan via odisee.be/online-infodag-volwassenen.
Dit artikel verscheen in januari 2023 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.
Gepubliceerd op: 06/01/2023