Ons lichaam produceert honderden chemische stoffen die we nog lang niet allemaal doorgronden. Van een aantal neurotransmiters in de hersenen is wel bekend dat ze de stemming beïnvloeden. Marcelino Lopez zet enkele geluksstofjes op een rijtje.

Geluksstofjes

Endorfines

geven een gevoel van liefde en vredigheid, en zijn een natuurlijke pijnstiller. Ze komen vrij bij sporten en seks, en als je valt. Ook bij het afwerken van kleine taken zoals poetsen of de was opplooien.

Serotonine

geeft zelfvertrouwen en -tevredenheid. Wie er minder aanmaakt is onzekerder, heeft meer bevestiging van buitenaf nodig en raakt sneller verslaafd aan genotsmiddelen. Bijna alle antidepressiva werken in op serotonine.

Deze neurotransmitter wordt gevormd uit tryptofaan, een aminozuur waar ook voeding zoals bananen, kwark, bruine rijst en pompoenpitten toe bijdragen. Slecht slapen, stress, alcohol en drugs slopen de serotoninevoorraad. Sporten, bewegen, goed slapen en stress verminderen, helpen serotonine op peil houden.

LEES OOK > Wat bepaalt ons humeur en geluk? ‘Hoe we ons voelen, is een complexe wisselwerking tussen brein en lichaam’

Dopamine

wordt ook wel het beloningsmolecuul genoemd. Het komt vrij als we onze doelen proberen te bereiken en zet ertoe aan dingen te doen die plezier geven zoals eten, seks, of genotsmiddelen gebruiken.

Sommige drugs werken – net als zoetigheden – rechtstreeks in op dit systeem. Maar je grijpt beter naar gezondere ‘hulpmiddelen’. Gezonde acties die je niet zo leuk vindt, belonen, helpt. Zo ga je misschien met plezier naar de sportschool als je daarna een uurtje naar de sauna mag.

Oxytocine

of het knuffelhormoon geeft een gevoel van verbondenheid en komt vrij bij intimiteit, vertrouwen en vriendschap. Mensen die van elkaar houden stimuleren dit hormoon alleen al door aan elkaar te denken.

Lichamelijke intimiteit is de boost bij uitstek. Knuffelverbod zoals ons door corona is opgelegd, is dus een ingrijpende beperking. Ook chocolade of een warm bad kunnen de aanmaak bevorderen. Het blijkt ook dat mensen die oxytocine toegediend krijgen, aardiger worden voor elkaar.

GABA

is een natuurlijke angstremmer en kalmeermiddel. Het maakt dat we minder snel opgewonden of in paniek zijn. Kan opgewekt worden met onder andere yoga en meditatie.

Anandamide

werkt op dezelfde receptoren als cannabis en bevordert gelukzaligheid. Het is de neurotransmitter die vrijkomt bij het beoefenen van duursporten. Wat bezielt iemand om zo diep te gaan? Wellicht is anandamide het antwoord.

Adrenaline

geeft ons lichaam snelle energie, nodig om in actie te komen bij gevaar en is belangrijk voor onze overleving. Het geeft in risicovolle situaties het gevoel dat je leeft.

Kitesurfers, benjispringers of autocrossers zoeken wellicht vooral de adrenalineroes. Angst en geluk liggen soms dicht bijeen. In gevaarlijke situaties ligt de focus op die ene opdracht. En focus maakt gelukkig.

Geluk versus genot

‘Genot is niet hetzelfde als geluk’, beklemtoont Lopez. ‘Genot is vooral het resultaat van een explosieve mix van dopamine, serotonine en adrenaline. Het kan heel intens zijn, maar is kortstondig en laat achteraf soms een gevoel van leegte achter.

Geluk is langduriger en milder. Daar dragen vooral endorfines toe bij. Door de acceptatie en het gevoel van liefde. Liefde en geluk gaan vaak samen.’

LEES OOK > Marcelino Lopez: ‘Brein is niet gemaakt om gelukkig te zijn’

Dit artikel verscheen in april 2021 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 23/04/2021

Tags: , ,