Op dinsdag 17 mei, de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie, staan we stil bij geweld en haat waar LGBTQ+-personen mee te maken krijgen. Ook de Gezinsbond kleurt die dag de wereld mee paars in. De oproep is eenvoudig: trek iets paars aan, de kleur van moed en kracht, en plaats een ‘PAARS-selfie’ op je sociale media met de vermelding #paarstoday.

Spirit Day

De LGBTQ+ gemeenschap boekte de voorbije jaren al een enorme vooruitgang, maar er is nog heel wat werk aan de winkel met betrekking tot het aanvaarden, versterken en vieren van LGBTQ+ jongeren. Totdat we in een wereld leven waar jongeren niet meer de boodschap krijgen dat LGBTQ+-zijn iets is om bang voor te zijn, jongeren geen uitdagingen ervaren om zichzelf te kunnen zijn en ouders niet meer hoeven te vrezen over hoe hun kind behandeld zal worden na een coming-out, is blijvende actie nodig.

In Amerika en Canada vieren ze sinds 2010 op de derde donderdag van oktober ‘Spirit Day’. Naar schatting dragen enkele miljoenen mensen op die dag iets paars als teken van steun aan LGBTQ+-jongeren en om zich uit te spreken tegen pesten.

Waarom paars?

De alom gekende regenboogvlag heb je vast en zeker al op meerdere plaatsen trots zien wapperen. Deze regenboogvlaggen worden gebruikt als een uiterlijk symbool van hun identiteit of hun steun. De kleuren verwijzen enerzijds naar positiviteit, vreugde, trots, diversiteit en het spectrum van menselijke seksualiteiten en genderidentiteiten. Maar wist je ook dat elke strook op de vlag een specifieke betekenis heeft en elk een belangrijke waarde van de LGBTQ+-gemeenschap representeert? De paarse kleur staat voor ‘spirit’ of ‘moed’.

LEES OOK > Senne Misplon (22) over zijn coming-out als trans man

#paarstoday

Ook in België laat holebifoob en transfoob geweld ons niet onberoerd. De campagne PAARS van Wel Jong is de Vlaamse tegenhanger van Spirit Day. De naam van de campagne is een duidelijke knipoog naar de paarse strook op de regenboogvlag en de betekenis van ‘spirit’. Er is namelijk moed en kracht nodig om te kunnen zijn wie je bent.

Door de wereld mee paars te kleuren op 17 mei, kan iedereen – ouders, klasgenoten, vrienden, scholen, bedrijven en bekende mensen – zichtbaar hun solidariteit met de LGBTQ+-jeugd in de (paarse) verf zetten. De oproep van de campagne is simpel: trek iets paars aan, de kleur van moed en kracht, en plaats een ‘PAARS-selfie’ op je sociale media met de vermelding #paarstoday.

Meer info vind je op de website.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

 

Gepubliceerd op: 09/05/2022, laatste update op: 14/06/2022