In deze reeks gaan we in gesprek met o.a. Nina Mouton, Klaar Hammenecker, Helena Sienaert, … Elk vanuit hun expertise geven ze tips & tricks.

 

Risicovol spelen: ook bij jou thuis? – Met Helena Sienaert

In deze aflevering hebben we het samen met Helena Sienaert over risicovol spelen. Want als je je (klein)kinderen ziet spelen, houd je soms je hart vast. Wat zij allemaal niet durven!? Spannend voor hen, maar ook voor jou. Hoe kan je kinderen tegelijk beschermen én uitdagingen laten aangaan? Het voelt als een constante spreidstand. Wil jij het liefst alle risico’s vermijden? Tijd voor nuance, want de juiste risico’s zorgen net voor groei. Wat is risicovol spelen (niet)? Waarom is het belangrijk? En vooral: hoe pak je dat aan? Na deze lezing ben je helemaal mee met het ABC van risky play!

Groeien in zelfvertrouwen – met Klaar Hammenecker

In deze aflevering hebben we het samen met Klaar Hammenecker over hoe je je kind kan laten groeien in zelfvertrouwen. Deze onzekere tijden zorgen ook bij onze kinderen voor meer onzekerheid en angstklachten. Hoe stel je je kind gerust zonder dat je zijn angsten minimaliseert of ridiculiseert? Hoe versterk je hen wanneer je vooral de drang voelt om het van hen over te nemen? Want hoe meer een kind in zichzelf gelooft en op zichzelf vertrouwt, hoe veerkrachtiger die in het leven staat.

Hoogsensitief Ouderschap – met Bieke Geenen

In deze aflevering hebben we het samen met Bieke Geenen over Hoogsensitief Ouderschap, op basis van de vragen die gesteld werden tijdens en na het Webinar georganiseerd door Lannoo en Gezinsbond. We hebben het o.a. over: Hoe kan je weten of je hoogsensitief bent? En wat als je dat ontdekt? Zelfzorg en hoe je je batterijen weer kan opladen, ook als je er alleen voor staat. Wat als je in een relatie allebei hoogsensitief bent? Overprikkeling en vervelende geluiden.

Wat doet een pandemie met gezinnen – met Nina Mouton

Maart 2020, plots stond de wereld stil. Op korte tijd kwamen er plots een heleboel regels en verbodstekens op ons af. Waardoor het leven dat we tot dan toe kenden op z’n kop werd gezet. De wereld stond stil, maar binnenin die kleine bubbels draaiden mensen op volle toeren. Over hun toeren. Velen dachten dat het ergste na een paar weken wel achter de rug zou zijn. Ondertussen zijn we meer dan een jaar verder een jaar waarin we af en toe naar adem konden happen, hopende dat het genoeg zou zijn om de volgende golf in te duiken.
In deze aflevering van Gezinsbond Podcast hebben we het over de effecten van deze hele coronacrisis of pandemie op de gezinnen. Zo praten we over de mentale gezondheid en de veerkracht die ouders en kinderen laten zien. Hiervoor gaan we in gesprek met Nina Mouton, gezinspsychologe en auteur van Mild Ouderschap.

 

Gepubliceerd op: 16/03/2021, laatste update op: 06/08/2024

Tags: