Iedereen heeft het vandaag over elektrische fietsen, maar ik zou liever een elektrische scooter kopen. Kan ik een premie krijgen voor de aankoop van zo'n elektrische scooter?

logo consumentenadviesJa, je kan een premie voor een elektrische scooter krijgen. Nog tot eind 2019 geeft de Vlaamse overheid een premie bij de aankoop van een nieuwe elektrische bromfiets klasse B of een elektrische motorfiets.

Voor een bromfiets klasse B bedraagt de premie maximaal 750 euro, voor een motorfiets kan die oplopen tot 1.500 euro (maximaal 25% van de catalogusprijs).

Enkel bromfietsen en motorfietsen die vanaf 15 april 2018 voor het eerst werden ingeschreven bij de Dienst Inschrijvingen Voertuigen, komen in aanmerking voor deze premie.

Beter dan een klassieke scooter

De aankoop van een elektrische scooter is een goed idee. Dee klassieke scooters zorgen namelijk voor heel wat uitlaatgassen. Ook al is hun uitstoot van stikstofoxiden en ultrafijne deeltjes beperkt in vergelijking met de bijdrage van de auto, toch kunnen we de overstap naar elektrische scooters toejuichen.

Of misschien toch een e-bike?

Maar je moet je misschien wel afvragen of een overstap naar een gewone elektrische fiets of een snellere speedelec geen beter alternatief is. Zo’n e-bike is namelijk vier keer lichter dan een elektrische scooter, heeft een minder zware lithium-batterij en haalt zowat dezelfde topsnelheid.

Bovendien is een elektrische fiets ook financieel voordeliger. Een scooter op benzine kost ruim 25 eurocent per gereden kilometer. Met een elektrische scooter of motorfiets kan je zo’n 40 tot 80 kilometer rijden, voordat de accu leeg is. Dat kost bijna 22 eurocent per kilometer. Met de, weliswaar tragere, elektrische fietsen kan je zelfs met een lege accu doortrappen tot aan het volgende stopcontact.

De Bond juni

Deze vraag kwam aan bod in de Vraag & Antwoord-rubriek van De Bond (20 juni 2018).
De Bond is het magazine voor leden van de Gezinsbond. Zij kunnen gratis beroep doen op advies van de Gezinsbond en genieten van tal van voordelen. Nog geen lid? Dat kan snel geregeld worden!
Gepubliceerd op: 13/07/2018, laatste update op: 14/03/2022

Tags: , ,