Ik wil graag enkele renovaties doen, namelijk dakisolatie, een zonneboiler en hoogrendementsglas plaatsen. Ik heb maar beperkte middelen om in die renovaties te investeren. Heb ik nog recht op premies voor energierenovaties?

Advies over energieKort gezegd: ja, je hebt nog recht op premies voor energierenovaties. Voor de drie ingrepen die je vermeldt, kan je premies krijgen via je netbeheerder.

Voor dakisolatie kan je dit jaar nog een premie krijgen van 6 euro/m2. In 2019 daalt deze premie naar 4 euro/m2.

Ook de premie voor een zonneboiler zal in 2019 dalen. Nu kan je voor het plaatsen van een zonneboiler nog een premie krijgen van 550 euro/m². In 2019 zal dat maar 375 euro/m2 zijn, waarbij het bedrag van de premie maximaal 1.875 euro bedraagt en 40% van de factuur.

Voor het plaatsen van hoogrendementsglas blijft de premie in 2019 hetzelfde als in 2018: 10 euro/m².

Totaalrenovatiebonus

Voor wie meerdere renovatiewerken plant, is er een bijkomende ‘totaalrenovatiebonus’. Vanaf 3 uitgevoerde investeringen, gespreid over een periode van 5 jaar, krijg je een bonus bovenop de premies. Hoe meer investeringen je uitvoert, hoe hoger de bonus: van 1.250 euro voor 3 investeringen tot 4.750 euro voor 7 investeringen. Voor meer informatie, klik hier.

Groene lening

Je kan ook een ‘groene’ lening aanvragen bij de Vlaamse overheid. Je kan maximaal 15.000 euro lenen, terug te betalen over acht jaar. De intrest bedraagt 2% of 0% als je gemeente hierin tussenkomt.

Wacht niet te lang: voor veel particulieren is dit jaar de laatste kans om zo’n energielening te krijgen. Vanaf 2019 komen alleen sociale kansengroepen nog in aanmerking voor een renteloze lening. Dat zijn de groepen die het sociaal tarief voor gas en elektriciteit krijgen en de huishoudens met een belastbaar inkomen tot en met 30.060 euro. Ook wie een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds krijgt of in schuldbemiddeling zit, kan een renteloze lening krijgen.

Door maximaal gebruik te maken van de premies en nu nog in te tekenen op een energielening kom je allicht al een heel eind verder. Van zodra de ingrepen uitgevoerd zijn, bespaar je natuurlijk geld op je energiefactuur.

Nog meer energietips?

Lees dan zeker deze artikels:
* Is investeren in zonnepanelen nog interessant?
* Gascondensatieketel of warmtepomp?

De Bond Mei 2018 Naar Buiten

Meer vragen?

Deze consumentenvraag kwam aan bod in de Vraag & Antwoord-rubriek van De Bond (23 mei 2018). Heb je nog vragen of wil je een specifiek geval voorleggen? Contacteer dan de energieconsulent.
De Bond is het magazine voor leden van de Gezinsbond. Zij kunnen gratis beroep doen op advies van de Gezinsbond en genieten van tal van voordelen. Nog geen lid? Dat kan snel geregeld worden!
Op de hoogte blijven? Volg ons via Facebook en Twitter.
Gepubliceerd op: 15/06/2018

Tags: ,