Iedere week beginnen honderd jongeren te roken in België. Want zien roken, doet roken. Als we onze kinderen gezond willen laten opgroeien, moeten we daar iets aan veranderen. En daar wil de Gezinsbond, samen met een aantal andere organisaties aan meewerken.

Rookvrij opgroeien: om dat nu te kunnen, moeten je kinderen heel stevig in hun schoenen staan. Sigaretten zijn overal te koop en staan vaak verlokkelijk uitgestald naast snoep, frisdrank en tijdschriften.

Ook op plekken waar kinderen vaak komen zien ze nog regelmatig mensen roken. Niet vreemd dus dat kinderen de foute indruk krijgen dat roken een normaal en aangenaam onderdeel van het leven is, in plaats van een dodelijke verslaving.

Recht op rookvrij opgroeien

Nochtans hoeven we je niet te vertellen dat roken ongezond is. Nog steeds zijn er bijna 40 tabaksdoden per dag in België. Dringend tijd dus om hier iets aan te doen.

En dat vinden wij niet alleen. Uit een bevraging van Stichting tegen Kanker bij 3.500 personen blijkt dat 95 % van de bevraagden het recht op rookvrij opgroeien belangrijk vindt.

Maar hoe zorg je ervoor dat kinderen rookvrij opgroeien? Door kinderen en jongeren niet te laten lijden onder de schadelijke gevolgen van roken of meeroken en door te voorkomen dat jongeren beginnen met roken.

Want zeker in het geval van roken is voorkomen dat iemand begint een stuk makkelijker dan achteraf te stoppen met roken.

LEES OOK > De eerste trek, de eerste slok: wat doe je tegen roken of drinken bij je tiener?

‘Generatie rookvrij’

Een grote uitdaging, dat rookvrij opgroeien. Maar eentje waar de Gezinsbond volledig achter staat. Daarom maken we ook deel uit van de beweging ‘Generatie Rookvrij’.

‘Generatie Rookvrij’ wil dat niemand geboren vanaf 2019, lijdt aan de schadelijke gevolgen van roken of meeroken of ooit nog begint te roken. Hoe? Door zoveel mogelijk plaatsen waar kinderen en jongeren komen rookvrij te maken.

Van speeltuinen tot sportterreinen, van kinderboerderijen tot provinciale parken … Rokers moeten geholpen worden om te stoppen en roken moet uit het zicht van kinderen gebeuren.

Alleen zo wordt roken niet langer de norm in onze samenleving en creëren we een eerste rookvrije generatie.

Op 31 mei, Werelddag zonder Tabak zet Generatie Rookvrij haar boodschap met een bellenblaasactie jaarlijks kracht bij, onder het motto “wij blazen liever bellen dan rook”.

Een kindnorm voor roken

‘Generatie Rookvrij’ past ook perfect binnen het concept van de kindnorm van de Gezinsbond. Met de kindnorm in het tabaksbeleid vragen wij dat de overheid de gezondheid van kinderen en jongeren vooropstelt.

Dat kan enkel door meer antitabaksmaatregelen te nemen die kinderen en jongeren beschermen tegen de schadelijke gevolgen van tabaksrook en de lokroep van de sigaret.

Naast een kindnorm in het tabaksbeleid, pleiten we ook voor een kindnorm binnen andere domeinen. Ontdek hier welke domeinen. Want wat goed is voor kinderen, is goed voor iedereen …

Wil jij samen met ons bijdragen tot een rookvrije generatie? Ontdek hier wat je kan doen.

Meer info

Dit artikel werd geschreven in kader van de campagne ‘Generatie Rookvrij‘. De campagne is een initiatief van de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving met oa Kom op tegen Kanker, Stichting tegen Kanker, de Gezinsbond en nog zes andere organisaties. Wil je meer info over de campagne? Neem gerust een kijkje op de website.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 01/08/2018, laatste update op: 24/05/2022

Tags: , , ,