Iedere week beginnen honderd jongeren te roken in België. Want zien roken, doet roken. Als we onze kinderen gezond willen laten opgroeien, moeten we daar toch iets aan veranderen. En daar wil de Gezinsbond, samen met een aantal andere organisaties aan meewerken.

Rookvrij opgroeien: om dat te kunnen, moeten je kinderen nu heel stevig in hun schoenen staan. Sigaretten zijn overal te koop en staan vaak verlokkelijk uitgestald naast snoep, frisdrank en tijdschriften.

Ook op plekken waar kinderen vaak komen zien ze nog regelmatig mensen roken. Niet vreemd dus dat kinderen de foute indruk krijgen dat roken een normaal en aangenaam onderdeel van het leven is, in plaats van een dodelijke verslaving.

Recht op rookvrij opgroeien

Nochtans hoeven we je niet te vertellen dat roken ongezond is. Nog steeds sterven er bijna 40 tabaksdoden per dag in België. Dringend tijd dus om hier iets aan te doen. En dat vinden wij niet alleen. Uit een bevraging van Stichting tegen Kanker bij 3.500 persoon blijkt dat 95% van de bevraagden het recht op rookvrij opgroeien belangrijk vindt.

Maar hoe zorg je ervoor dat kinderen rookvrij opgroeien? Door te voorkomen dat kinderen en jongeren beginnen met roken. Want zeker in het geval van roken is voorkomen dat iemand begint een stuk makkelijker dan achteraf te stoppen met roken.

‘Generatie rookvrij’

Een grote uitdaging, dat rookvrij opgroeien. Maar eentje waar de Gezinsbond volledig achter staat. Daarom maken we ook deel uit van de nieuwe beweging ‘Generatie Rookvrij’.

Met ‘Generatie Rookvrij’ ijveren we dat niemand geboren vanaf 2019, ooit nog begint te roken. Hoe? Door zoveel mogelijk plaatsen waar veel kinderen en jongeren komen rookvrij te maken. Van speeltuinen tot voetbalclubs. Zo wordt roken niet langer de norm in onze samenleving en creëren we een eerste rookvrije generatie.

Een kindnorm voor roken

‘Generatie Rookvrij’ past ook perfect binnen de kindnorm voor roken van de Gezinsbond. Met die kindnorm vragen een norm voor roken die de gezondheid van kinderen en jongeren vooropstelt. Dat kan enkel door meer antitabaksmaatregelen te creëren die kinderen beschermen tegen tabaksrook en de lokroepen van sigaretten.

Meer over onze kindnorm lees je hier. Naast een kindnorm voor roken, hebben we nog verschillende pleiten we nog voor verschillende andere kindnormen. Want wat goed is voor kinderen, is goed voor iedereen. En dat geldt zeker voor luchtkwaliteit. Waarom dat ook daar een kindnorm nodig is, ontdek je hier.

Wil jij samen met ons bijdragen tot een rookvrije generatie? Ontdek hier wat je kan doen.

Meer info

Dit artikel werd geschreven in kader van de campagne ‘Generatie Rookvrij‘. De campagne is een initiatief van Kom op tegen Kanker, Stichting tegen Kanker, de Gezinsbond en nog zes andere organisaties. Wil je meer info over de campagne? Neem gerust een kijkje op de website.
De studiedienst van de Gezinsbond ontwikkelde ook een standpunt over roken. Dat volledige standpunt vind je hier terug.
Gepubliceerd op: 18/09/2018

Tags: , , ,