Elke avond een applaus: het is een mooie blijk van onze dankbaarheid voor de helden die de boel draaiende houden in volle coronacrisis. Maar nu kun je ook mee helpen bouwen aan een blijvend, tastbaar eerbetoon voor onze coronahelden: het Heldenbos.

Koop een boom voor jouw held

Hoe kan je die held dan ‘in de bloemetjes zetten’? Simpel, door een boom te kopen (en dus geen bloemetjes) die je opdraagt aan jouw persoonlijke held. Zo bouwen we een levend monument waar niet alleen wijzelf, maar ook de kleinkinderen van onze kleinkinderen nog zullen kunnen genieten en terugdenken aan de helden van vandaag.

Bedanktmerci

Het idee komt van het burgerinitiatief Bedanktmerci, dat je ongetwijfeld kent van de vlaggen die intussen al aan 250 vlaggenposten hangen te wapperen.

Het initiatief slaagde er ook in Manneken Pis in een verplegersoutfit te stoppen als eerbewijs aan iedereen in de zorgsector (om samenscholingen te vermijden is dat voorlopig enkel virtueel zijn outfit.)

Maar Kristof Malfait en Ignace Bogaert, de mannen achter Bedanktmerci, willen nog meer doen om de zorgdragers te tonen hoezeer we hen op prijs stellen. Ze broedden vooral op manieren om de coronahelden te eren ook nadat de crisis achter de rug is.

Samen met communicatiebureau bigtrees kwamen ze op het idee een bos te planten: een levend monument dat kan blijven groeien.

Heldenbos

‘Tijdens de coronacrisis herontdekken we stukjes natuur in de buurt en vinden we er ontspanning’, vertelt Wannes Van Giel van bigtrees. ‘Onze bedoeling is dan ook om samen een bos te planten voor onze helden: als groeiend eerbetoon en als blijvend symbool van ons geloof in de toekomst.’

Partner BOS+ zal instaan voor het planten van de bomen. Dat kan pas in het plantseizoen dit najaar. Daarom heeft het digitale agentschap Statik, de Klimaatambassadeur van 2019, een virtueel bos ontworpen. Zo kan het Heldenbos eerst digitaal groeien. Het heeft op dit moment de kaap van 1000 bomen al vlot gerond!

Draag je boompje bij

Meebouwen aan het groene, groeiende monument is heel eenvoudig. Op het virtueel platform van het Heldenbos koop je voor 5 euro een boom. Dat bedrag gaat integraal naar het bos.

Je draagt die boom op aan jouw persoonlijke coronaheld. Je kunt ook een boodschap achterlaten, en ze via social media op de hoogte brengen.

Iedereen kan een held zijn: de verpleegster die voor je vader heeft gezorgd, de winkelbediende die je met een glimlach de weg wijst naar het toiletpapier, of de buurman die een brood voor je meebrengt van bij de bakker.

Groeiend, bloeiend monument

Het eerste Heldenbos zal in het Oost-Vlaamse Moerbeke aangeplant worden, als onderdeel van het Wullebos. Het zal het hele jaar door vrij toegankelijk zijn voor alle bezoekers. Maar de ambitie van de initiatiefnemers reikt verder dan dat ene bos.

‘Meer dan ooit beseffen we dat Vlaanderen een groene injectie nodig heeft. Bossen en groene ruimte zijn meer dan een nice-to-have’, vertelt Bert De Somviele van BOS+.

De initiatiefnemers zouden heel graag in elke provincie een Heldenbos realiseren. Daarvoor hopen ze op steun van de Vlaamse overheid.

Dankbaar genieten

Het Heldenbos is een hartverwarmend initiatief. Wanneer we er in de toekomst, wanneer de coronacrisis alweer ver achter ons ligt, zullen wandelen, spelen en van de natuur genieten, kunnen we met dankbaarheid terugdenken aan de kleine en grote helden van vandaag.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. In onze Facebookgroep ‘Goedgezinde tips‘ ontdek je nog meer relevante artikels en tips.

Gepubliceerd op: 22/04/2020, laatste update op: 19/05/2022

Tags: