In ons land zijn ouders die uit elkaar gaan niet verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Dat wil de Gezinsbond veranderen. Volwassenen kunnen immers altijd ex-partners worden, maar nooit ex-ouders.

De Gezinsbond steunt al sinds 2011 het idee van een ouderschapsplan. Dat is een akkoord tussen de ouders dat alle belangrijke beslissingen over de kinderen vastlegt, liefst in samenspraak met de kinderen.

Het lijkt zodanig logisch dat die beslissingen over de kinderen bij uit elkaar gaan worden vastgelegd, dat het verbazingwekkend is dat een ouderschapsplan nog niet verplicht is.

LEES OOK > De scheidingskoffer: voor al je vragen over scheiding

3 redenen

Wie scheidt met onderlinge toestemming, moet wel een rudimentair ouderschapsplan opstellen, maar dat is niet omvattend genoeg. Bovendien volgt niet elke rechter deze overeenkomst.

Daarom stelt de Gezinsbond voor om het ouderschapsplan te verplichten om drie belangrijke redenen:

 1. Het ouderschapsplan verplicht de ouders om na te denken over beslissingen en compromissen te zoeken waar ze het oneens zijn. Dit kan ruzie en frustratie voorkomen.
 2. Kinderen hebben nood aan structuur en stabiliteit als hun ouders uit elkaar gaan. Het ouderschapsplan kan dat ondersteunen.
 3. Een akkoord dat de ouders zelf hebben bereikt, heeft meer kans tot slagen dan een beslissing die eenzijdig door een rechter werd opgelegd

LEES OOK > Experte Dianne Kroezen over het ouderschapsplan

8 elementen

Een ouderschapsplan zou minstens uit deze 8 elementen moeten bestaan:

 • waar het kind zal verblijven en hoe lang (verblijfsregeling)
 • afspraken over de dagelijkse zorg en opvoeding (wie gaat naar de dokter, de kapper, …)
 • hoe ouders zullen communiceren en informatie uitwisselen (wat gebeurt bij de ene ouder moet de andere ook weten)
 • de onderhoudsbijdrage voor kinderen (berekend volgens een objectieve methode, zoals de onderhoudsgeldcalculator)
 • afspraken over contact tussen kinderen en grootouders
 • wie het gezag heeft over het kind
 • wat de mening is van de kinderen, hoe ze zijn betrokken bij het plan (inspraak is niet hetzelfde als laten beslissen!)
 • wat de voorwaarden zijn om het plan te wijzigen (de kinderen worden ouder, de situatie verandert al eens)

Een checklist als ondersteuning

Om jullie te ondersteunen, stelde de Gezinsbond het e-dossier ouderschapsplan op en ontwikkelde een hele praktische checklist. De lijst bevat concrete vragen uit het dagelijkse leven. Zo kunnen jullie samen met je kind(eren) nadenken over hoe jullie het ouderschap vorm geven na de scheiding. Raadpleeg de checklist hier.

Zoek op tijd hulp

Maar een ouderschapsplan opstellen is geen gemakkelijke opdracht. Je moet in staat zijn de eigen zorgen en problemen even aan de kant te schuiven om het belang van jullie kind(eren) op het voorplan te brengen.

Daarom kan het goed zijn om de hulp in te roepen van een bemiddelaar die de gesprekken in goede banen leidt. Hier vind je een bemiddelaar op basis van specialiteit of locatie. Ben je lid van de Gezinsbond? Dan krijg je een spaarkorting bij Pareto Group. Lees hier meer.

Meer info

Hulp nodig bij het berekenen van je onderhoudsbijdrage? De Gezinsbond ontwikkelde een calculator voor de objectieve berekening van onderhoudsbijdragen. Die is verkrijgbaar voor 30 euro. Ben je lid? Dan betaal je slechts 15 euro. Als lid kan je met vragen hierover (en met alle ander sociaal juridische vragen) ook terecht bij onze sociaal juridische dienst door te mailen naar sjd@gezinsbond.be.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 16/06/2017, laatste update op: 25/10/2022

Tags: , , , , , , ,