Je kind laten opgroeien als wereldburger, hoe begin je eraan? Hoe leg je voor je kind verbanden tussen grote, mondiale thema's en het gewone dagelijkse leven? Overal waar kinderen in contact komen met anderen, leren ze wat wereldburgers zijn: in het gezin, in de kinderopvang of op school. Zo ook in de vrije basisschool 't Vlot in het West-Vlaamse Lichtervelde, waar Benyamin (9) in de klas zit.

Dat er met Benyamin een wereldburger in de klas zit, valt niet over te twijfelen. Drie jaar geleden maakte Benyamin samen met zijn ouders en broertje de tocht van Iran naar hier. Ze waren maanden onderweg te voet, met rubberbootje, trein en taxi. Tijdens de lange tocht doorstond Benyamin angstige momenten, honger, kou en grote blaren op zijn voeten.

Een stukje van de wereld in de klas

Maar ook voor de andere kinderen maakt Benyamin een heel verschil. Nele Rosseel is Juf in het vierde leerjaar waar hij les volgt en vertelt dat met Benyamin een stukje van de wereld mee de klas binnenkwam:

“De klasgenoten kennen het verhaal van Benyamin. In een filmpje dat 11-11-11 maakte, vertelt hij over zijn tocht en wat hij onderweg meemaakte. We hebben dat filmpje aan alle klassen getoond en de kinderen konden vragen stellen. Het was moeilijk om zich voor te stellen wat hij had meegemaakt. Televisiebeelden van mensen in gammele bootjes en tentenkampen kregen ineens een gezicht.”

Geen ver-van-hun-bed-show

“Thema’s als armoede, conflicten in de wereld en diversiteit komen aan bod naar aanleiding van Broederlijk Delen en in het vak Wereldthema’s. Dat deden we vroeger ook, maar met kinderen uit een andere cultuur is dat niet meer ver van hun bed.”

Omdat Benyamin bij hun in de klas zit, wordt het voor zijn klasgenoten een pak duidelijker dat we allemaal deel uitmaken van één grote wereld en zien ze hoe superdivers en kleurrijk de wereld is waar we leven.

En het verhaal van Benjamin? Dat kan je hier kijken:

wereldburgersDit artikel werd gemaakt in kader van de Week van de Opvoeding 2018, die plaats vindt van 16 mei tot 23 mei. Het thema dit jaar is ‘Opvoeden is samenspel: allemaal wereldburgers!’

De wereld is groot en we maken er allemaal samen deel van uit. Kinderen laten opgroeien tot echte wereldburgers betekent dat we hen van jongs af aan een stem geven en hun de superdiverse kleurrijke wereld waarin we leven, laten meemaken

Door te leren luisteren, verantwoordelijkheid te delen en respect te hebben voor ieders eigenheid, draagt iedereen zijn steentje bij aan een warme en begripvolle wereld waarin we niet naast maar met elkaar leven

Loopt het opvoeden niet altijd van een leien dakje? No worries. Elke ouder heeft weleens een mindere dag en dat is oké. Op zo’n moment kunnen lieve woorden wonderen doen. Dan komen onze stickers goed van pas! Bestel jouw gratis stickervel hier.

Dit artikel is een bewerking van een artikel uit De Bond van 18 april 2018. De Bond is het gratis ledenmagazine voor leden van de Gezinsbond. Meer weten over het lidmaatschap? Neem vlug een kijkje hier.

Gepubliceerd op: 18/04/2018, laatste update op: 25/04/2018

Tags: , , ,