Auto’s die aankomen en wegrijden, voetgangers die willen oversteken, fietsers die komen aangefietst … In straten waar scholen liggen is er ontzettend veel verkeerschaos aan het begin en einde van de schooldag. Bovendien zorgt al dat verkeer voor ontzettend veel vervuilde lucht. Daarom zijn wij helemaal paraat voor de schoolstraat!

Maar wat is een schoolstraat precies? Simpel, een straat die aan het begin en het einde van de schooldag wordt afgesloten. Er mag op dat moment geen gemotoriseerd verkeer meer komen buiten hulp- en nutsdiensten. En voor wie minder mobiel is, kan er in overleg een oplossing worden gezocht.

Zo’n afgesloten straat brengt heel wat voordelen met zich mee. Wij lijsten ze alvast voor je op:

Veilig in het verkeer

  • Er is minder verkeerschaos

Geen gemotoriseerd verkeer betekent minder verkeerschaos. En minder verkeerschaos betekent dan weer dat het veiliger is voor fietsers en voetgangers.

  • Meer duurzame verplaatsingen in een veilige omgeving

De verkeerschaos in een schoolbuurt is een vicieuze cirkel: Steeds meer ouders nemen de auto om hun kinderen naar school te brengen omdat het er te gevaarlijk is door de vele auto’s. Een schoolstraat kan die vicieuze cirkel doorbreken. Minder auto’s betekent een veiligere straat, waardoor ouders meer zullen kiezen voor de fiets of te voet.

  • Veilige omgeving

Wanneer meer ouders kiezen voor een alternatief voor de auto, wordt de omgeving rond de school aangenamer en rustiger, en dus ook een pak veiliger.

  • Meer ervaring in het verkeer voor je kinderen

Door de fiets te nemen of te voet te gaan, leren je kinderen ontzettend veel bij over hoe zich veilig te begeven in het verkeer. Geef zelf zeker het goede voorbeeld en leer je kinderen om zich zelfbewust en efficiënt in het verkeer te verplaatsen.

Kortom, een schoolstraat is een stap in de goede richting voor de kindnorm in het verkeer. Het zorgt er namelijk voor dat ook kinderen zich veilig in het verkeer kunnen begeven. En wat veilig is voor kinderen, is veilig voor iedereen.

LEES OOK > Veilig naar school fietsen met een verkeersbeleid op kindermaat

Betere luchtkwaliteit

Het verkeer in de buurt van de school is een belangrijke bron van luchtvervuiling. Minder auto’s brengt ook hier enkele voordelen met zich mee:

  • Minder uitlaatgassen

Door de vele auto’s die in de buurt van de school rijden, gaan er ontzettend veel uitlaatgassen de lucht in en is de luchtkwaliteit er slecht. Wanneer er amper auto’s rijden aan het begin en einde van de schooldag, zullen er minder uitlaatgassen zijn. Zo is er een betere luchtkwaliteit aan de schoolpoort. En dat is belangrijk voor de gezondheid van onze kinderen! Want luchtvervuiling zorgt voor heel wat gezondheidsproblemen en beïnvloedt zelfs de schoolprestaties.

  • Betere luchtkwaliteit in de klas

Niet alleen de luchtkwaliteit aan de schoolpoort zal verbeteren. Minder auto’s in de buurt van de school komt ook de luchtkwaliteit in de klas ten goede. Scholen kunnen de lucht in de klas verversen zonder dat er vervuilende lucht binnenkomt. En ook dat is belangrijk, want wanneer er te weinig ventilatie is in een klas leidt dat tot een ongezond hoog gehalte aan CO2. Dat leidt dan weer tot een verminderdeconcentratie en verminderde leerprestaties van de leerlingen.

LEES OOK > Mijn lucht, mijn school: Kan jouw kind op school gezond ademhalen?

Een schoolstraat is al een stap in de goede richting naar een betere luchtkwaliteit. Maar kinderen zijn zeer kwetsbaar en de gezondheidsrisico’s zijn groot. Daarom vraagt de Gezinsbond om een kindnorm voor luchtkwaliteit: een norm voor luchtkwaliteit die kinderen als maatstaf neemt. Als de lucht zo weinig vervuild is dat hij onschadelijk is voor kinderen, is hij namelijk veilig voor iedereen.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 11/06/2018, laatste update op: 18/07/2022

Tags: , , , , ,