Op vlak van preventie en hulpverlening besteedt ons land veel meer aandacht aan alcohol en drugs dan aan gokken. Gokken blijft op een of andere manier altijd onder de radar, tot er zware problemen opduiken. De omgeving van de gokker raakt meegesleurd in een spiraal van afhankelijkheid, schulden en drama's.

Naar aanleiding van de federale en Vlaamse verkiezingen heeft de Gezinsbond samen met enkele partners een memorandum over gokken opgesteld. Het behandelt de pijnpunten van het huidige gokbeleid en formuleert concrete maatregelen. Met andere woorden: er staat wat onze overheden kunnen doen tegen gokken.

Federale & Vlaamse maatregelen

Om gokverslaving efficiënt aan te pakken zal een inspanning nodig zijn op verschillende beleidsniveaus. De federale overheid is immers bevoegd voor het globale gokbeleid, maar welzijn is Vlaams.

Preventie omvat immers vier pijlers die deze bevoegdheidsdomeinen doorkruisen, wat de puzzel nog ingewikkelder maakt. Voor een goede preventie is er nood aan wetgevende initiatieven omtrent de sector (federale bevoegdheid), zorg en begeleiding (Vlaamse bevoegdheid), informatie en sensibilisering (zowel federaal als Vlaams) en omgevingsinterventies of het aan banden leggen van reclame en marketing (federaal).

Ook op Europees (en internationaal) niveau kunnen een aantal wetgevende maatregelen worden genomen om het online gokken te reguleren en de illegale goksites op te sporen en offline te houden.

5 concrete maatregelen tegen gokken

In wat volgt geven we alvast een aantal concrete verwachtingen mee (met een aanduiding van het beleidsniveau). Want de prioriteit van beleidsvoerders moet bij de bescherming van de speler liggen, en nergens anders (zoals bijvoorbeeld bij de winsten van de sector).

1) Neutraal wetenschappelijk onderzoek (federaal)

Internationaal onderzoek toont aan dat België een van die landen is waar geen langlopend gezondheidsonderzoek gebeurt naar de effecten van gokken. Dit is nochtans nodig om de omvang van het probleem in kaart te brengen. De onderzoeken die vanuit de sector zelf worden gevoerd doorstaan de test van neutraliteit en onafhankelijkheid niet.

Daarom vragen wij:

    • Verplicht gokbedrijven om correcte en vergelijkbare cijfers aan te leveren op regelmatige basis.
    • Laat hen jaarlijks een percentage van hun omzetcijfer in een fonds voor neutraal wetenschappelijk onderzoek.

2) Verbied marketing en reclame voor gokken (federaal)

Reclame zorgt er mee voor dat we gokken ‘normaal’ vinden. Het zet ook mensen die proberen te stoppen steeds weer aan om toch verder te doen. Ook elementen in games die gokervaring meebrengen, vallen onder reclame. Hier is nood aan wettelijk afdwingbare grenzen, waarbij zeker kwetsbare groepen (o.a. jongeren) beschermd worden.

> Hoe bescherm je kinderen tegen gokken in games?

3) Beperkte toegang tot gokken, beperkt gokaanbod (federaal)

We hebben nood aan wetgeving die beslist wie gokspelen mag aanbieden, die het aantal vergunningen beperkt, de inzet begrenst en uitsluitingen mogelijk maakt.

Ook moet gokken minder beschikbaar worden, door onder andere beperkte openingsuren. Wie speelt, moet strikter gecontoleerd worden met zowel  toegangscontrole als een strikte 21+-leeftijdsgrens. Tot slot zouden ook pop-ups de verspeelde tijd én geld moeten aangeven. Het is een kleine greep uit de mogelijke maatregelen die hier kunnen genomen worden.

4) Uitbreiding deskundigheidsniveau (Vlaams)

Tegelijk moet de expertise en kennis bij zorgverleners uitgebouwd worden. Zo kunnen bij kwetsbare groepen problemen vroeger opgespoord worden, en kan de zorg professioneler verlopen.

5) Uitbreiding van hulpverlening (Vlaams)

Wat er nu is aan hulp bij gokverslaving is te weinig. Dat moet verder worden uitgebouwd én het moet laagdrempelig zijn.

Taboe wegwerken

Het taboe rond gokken is groot. Om te beginnen is het minder zichtbaar dan andere verslavingsziekten. Ook maatschappelijk is er weinig begrip “Je stopt toch als het geld op is?”. Maar zo eenvoudig is het niet. Gokken maakt een stof vrij in de hersenen waaraan je verslaafd raakt. Mensen met een gokverslaving blijven dus inzetten, ook als ze niet winnen.

De hele bevolking zou gokken en gokmechanismen moeten herkennen, de valkuilen en nadelen kennen én de weg vinden naar de hulpverlening. Dat zou de drempel om met het probleem naar buiten te komen al wat minder hoog maken. Want pas als de volledige omvang van het probleem aan de oppervlakte komt, zal ook het beleid de hoogdringendheid van de situatie aanvoelen.

Waarom dit memorandum?

Wij als Gezinsbond maken ons zorgen over de evoluties in het goklandschap. Te veel tijd, geld en energie vloeit naar het gokken, dat op veel vlakken een onderschat probleem is. Samen met de Vereniging voor Alcohol en andere drugsproblemen (VAD) en CAD Limburg staken we de koppen bij elkaar en lijstten we de problemen met het huidige gokbeleid op. We formuleerden ook wat nodig is om dit grondig aan te pakken. Dit memorandum werd ondertekend door meer dan 180 personen uit verschillende sectoren.

lees alle artikels in ons dossier Stem Gezin 19.

> Met 200.000 leden is de Gezinsbond een invloedrijke organisatie. Verhoog onze slagkracht en versterk onze gezinsvriendelijke eisen, en word ook lid. Er zijn vele voordelen aan verbonden!

 

Lees het memorandum over gokken

Het volledige standpunt over gokken lees je op deze pagina.

 

Gepubliceerd op: 12/03/2019, laatste update op: 25/04/2019

Tags: , ,