Als er iets vervelend is als ouder, is het wel niet weten waar je kind uithangt. Snel kijken waar zijn gsm zich bevindt, is dan heel verleidelijk. Loslaten is een van die moeilijke processen van het ouderschap. Net zoals kinderen leren ouders dat met vallen en opstaan. De technologie lijkt ouders die het daar moeilijk mee hebben tegemoet te komen. Het wordt immers steeds makkelijker om controle en toezicht te blijven houden met ‘tracking apps’ die je kinderen online volgen.
Is je kinderen online volgen wel een goed idee?
Er bestaat verschillende manieren om je kind te volgen, de ene al wat ingrijpender dan de andere. We bespreken twee manieren: een manier om te volgen wat ze doen en opzoeken en een manier om de kinderen letterlijk online te volgen of ’tracken’.
1) Surfgeschiedenis bekijken
De surfgeschiedenis toont je naar welke websites jouw kind heeft gesurft. Het is een gemakkelijke manier om te achterhalen wat ze opzoeken, waarin ze geïnteresseerd zijn, met wat ze bezig zijn.Doe dit echter nooit stiekem, welke leeftijd je kind ook heeft. Vertel dus van in het begin aan je kinderen dat je dat kan nakijken.
Voor jonge kinderen komt het er sowieso op aan om ouderlijk toezicht te houden bij het surfen, omdat ze niet alle beelden of gebeurtenissen kunnen plaatsen.
De manier waarop je reageert als je merkt dat ze (al dan niet bewust) op zoek gaan naar ‘foute’ beelden en sites is belangrijk. Probeer vooral kalm te blijven, te polsen wat het kind zoal ziet of doet online en geef ze de kans er zelf over te vertellen.
Doel is te achterhalen waarom ze dat gedaan hebben, zodat je kan bijsturen. En vooral de communicatie open houden voor als het in de toekomst nog eens fout loopt.
Hoe ouder de kinderen worden, hoe minder evident het is om op deze manier hun surfgedrag te monitoren. Ook kinderen hebben recht op privacy. Bovendien moeten ze de kans krijgen hun eigen fouten te maken en daaruit te leren.
Al gebeurt het natuurlijk ook dat je per ongeluk iets onder ogen krijgt, bijvoorbeeld bij het passeren of omdat de browsergeschiedenis het netjes toont. Wat doe je dan: zwijg je erover of kaart je het aan?
Dat is afhankelijk van de inhoud: indien zorgwekkend of illegaal, is aanspreken de beste optie. Voor de rest is het beter (voorlopig) te zwijgen en een gelegenheid aan te grijpen om het thema te bespreken.
Ook hier is het belangrijk dat de jongere het vertrouwen houdt om met jou te praten als hij het online echt heeft verknoeid.
LEES OOK > Hoe de privacy van je kind beschermen?
2) Kinderen online volgen of tracken
Een tweede manier van toezicht houden op je kind is een trackingapp die je toelaat om op ieder moment te zien waar je kind zich bevindt. Op het eerste zicht kan dat dat een goed idee lijken: waarom zou je je kinderen niet vanop een afstandje volgen? Als je ziet dat ze het er goed vanaf brengen, kan je ze meer vrijheid geven.
Hier gelden dezelfde bezorgdheden als bij het monitoren van de surfgeschiedenis van je kinderen. Een kind heeft ook recht op privacy, en zonder zijn toestemming kan je als ouder niet zomaar al wat technisch mogelijk is ook effectief gebruiken.
Bovendien is zo’n app ook maar beperkt. Het is geen alternatief voor toezicht, en het geeft je als ouder maar een beperkt zicht op de situatie. Hierdoor kan je een vals gevoel van veiligheid krijgen, of net nodeloos gealarmeerd zijn..
De sleutel: digitale opvoeding
Je kind krijgt niet zomaar het vertrouwen, dat moeten ze verdienen. Dat is zo voor afspraken om op tijd thuis te zijn en geldt op dezelfde manier voor online gedrag.
Als ouder heb je daar een stevige impact op door de digitale opvoeding die je meegeeft.
- Doen kinderen zomaar wat online of ben je betrokken bij wat ze zien, spelen, opzoeken?
- Geef je antwoord op hun vragen of wimpel je ze vaak af met ‘later, als je groot bent’?
- Probeer je zelf bij te blijven met de nieuwste apps en ontwikkelingen of is al dat ‘moderne gedoe’ je boven het hoofd gegroeid?
Door kinderen online sterk te maken en betrokkenheid te tonen (vragen naar wat ze doen, je informeren en grenzen stellen), kom je al een heel eind.
LEES OOK > Digitale opvoeding: 6 dingen die ouders kunnen doen
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 15/11/2017, laatste update op: 07/07/2022Tags: digitale opvoeding, kind online, mediawijsheid, online privacy