Tijdens al die hittegolven deze zomer is er geen betere (lees: frissere) plek om te vertoeven dan een museum. Ontdek hier een fijne selectie zomertentoonstellingen mét een knipoog naar het najaar. 

Aan de schreve

We beginnen in Watou aan de grens met Frankrijk. Goed voor een instant vakantiegevoel. Plak daaraan een kunstenfestival en je hebt meteen een zeer verantwoord reisdoel. Twintig kunstenaars en evenveel dichters presenteren er nieuw werk.

Loop ook eens langs in de Gasthuiskapel in Poperinge voor de expo ‘Koninklijk Circus. Een groots land in kleine beelden en verzen’. Met woorden van Max Temmerman en foto’s van Diego Franssens, voorbeeldig vormgegeven door Dooreman.

Meer info: kunstenfestivalwatou.be en diego.be

Imperium Romanum

Net iets groter dan België was het Romeinse Rijk. Vandaag zie je nog overal sporen van dat enorme Imperium. Al 15 jaar lang legt de Oostenrijkse fotograaf Alfred Seiland al die overblijfselen vast. Ontdek zijn foto’s in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. Voor families met kinderen is er deze zomer als extra een ‘geurtocht’ door de permanente tentoonstelling. Gezinsbondsleden krijgen voordeel.

Meer info: galloromeinsmuseum.be

LEES OOK > Hoe cool of saai vinden tieners een museumbezoek?

Feest van Schilderkunst

Tot 2 oktober slaan het Museum van Deinze en de Leiestreek (mudel), het museum Dhondt-Dhaenens en het Roger Raveel Museum de handen in elkaar voor de 8ste editie van de Biënnale van de Schilderkunst. De drie musea liggen in een rechte lijn op amper 13 kilometer van elkaar verwijderd. Ideaal dus voor museumbezoek met tussendoor fietsen. Vraag naar je gratis plannetje en geniet van de weelderige Leiestreek.

Meer info: biennalevandeschilderkunst.be

Opbrouck in Guislain

Acteur Wim Opbrouck is van vele markten thuis. Misschien minder bekend is zijn tekentalent. Dankzij een uitgebreide collectie prenten en notitieboeken ontdek je Opbrouck op zijn grafisch best. Te zien tot 8 januari in het Museum Dr. Guislain in Gent. Vergeet niet je ledenkorting te vragen.

Meer info: museumdrguislain.be

Licht uit, Pop op

Nog in Gent én ook met ledenkorting kan je in het Huis van Alijn terecht voor de expo ‘Licht uit. Pop op’. Verplaats je in de wereld van het poppen- en figurentheater voor en achter de schermen. Met digitale infoborden schakelt het museum sinds kort nog een niveau hoger. Voor families met kinderen van 4 -10 jaar is er een aangepaste zoektocht.

Meer info: huisvanalijn.be

Kidorama, 200 jaar kindermode

In het Brusselse Mode & Kant Museum is er Kidorama: een tentoonstelling die de invloed van de kinderkleding sinds 1820 op de kindermode van nu in beeld brengt. Uiteraard ook geschikt voor gezinnen met kinderen.

Meer info: fashionandlacemuseum.brussels

LEES OOK > 6 tips die een museumbezoek met kinderen leuker maken

Boerenpsalm

De ‘Boerenpsalm’ van Timmermans is plots weer opgedoken in de boekentoptien. Een heruitgave van dit klassiek boerenepos uit 1935 met nieuwe tekeningen van Koen Broucke is de fijne aanleiding. In het Jakob Smitsmuseum in Mol zijn de illustraties te bewonderen. Tot 28 augustus is er ook ‘Smits for kids’: het grote museummysterie.

Meer info: jakobsmits.be

Schone Kunsten in Antwerpen

In alle hierboven vermelde musea kan je terecht met jouw museumpas (Gezinsbondleden kopen aan met voordeel). Sinds de lancering ervan in 2018 zijn er al 300.000 abonnementen verkocht goed voor 1,5 miljoen museumbezoeken. Met je museumpas kan je trouwens nu al gratis tickets bestellen voor het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen dat eind september heropent. Na meer dan tien jaar van renovatie- en uitbreidingswerken wordt dit de plek waar je moet zijn dit najaar. KMSK kan voortaan permanent meer dan 600 kunstwerken uit zijn collectie tonen.

Meer info: kmska.be

Den Bosch

In onze eerste tip flirten we met de Franse grens en voor onze laatste tip steken we de Nederlandse grens over. In het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch kan je tot 9 oktober gaan kijken naar de eerste generatie kunstenaars uit Sint-Martens-Latem.

Trek behoorlijk wat tijd uit voor de uitstap want het museum heeft naast haar interessante vaste collectie ook een aparte ruimte helemaal gewijd aan Vincent Van Gogh. Via video en origineel werk graven we naar de wortels van de grootmeester die in Brabant geboren is. De trip waard!

Meer info: hetnoordbrabantsmuseum.nl

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 12/07/2022, laatste update op: 19/08/2022

Tags: