Zin om deze zomer een uitstap met het gezin te maken en een stukje Vlaanderen te ontdekken? Doe dan mee met de zomerzoektochten van Gezinssport Vlaanderen in Aarschot. Onderweg snuif je leuke weetjes op en kan je vragen oplossen waarmee je een toffe prijs kan winnen. En ja, ook kinderen kunnen er heel wat beleven.

Wij geven je alvast 5 redenen om aan te tonen dat deze uitstap met het gezin echt wel de moeite waard is:

1. Invulboekje met ridders en jonkvrouwen

Speciaal voor de kinderen is er een kinderzoektocht waarin ridders en jonkvrouwen hun opwachting maken. Ridder Flo en Jonkvrouw Isi hebben hulp nodig. Ze gaan namelijk op zoek naar de burcht van keizer Karlos van Aarschot. Er wordt verteld dat in de burcht een schatkist met wel 1.000 goudstukken verstopt is.

Maar de weg is lang en gevaarlijk! Ga samen met hen op pad, versla de vijanden en help hen zoeken. Met leuke vraagjes, foto’s, doe-opdrachten en zoveel meer. Geen kans voor kinderen om zich te vervelen!

2. De kinderzoektocht is gratis

… bij aankoop van een zoektochtenpakket (10 euro voor leden van de Gezinsbond, 15 euro voor niet-leden). De wandelzoektocht en de kinderzoektocht lopen parallel en kunnen perfect gecombineerd worden. Dubbel plezier!

3. De afstand is kindvriendelijk

De wandeltocht is zo’n 4 kilometer: doenbaar voor kleine kinderen dus, zeker omdat er gestopt, getuurd, gezocht en geschreven moet worden.

En … onderweg kom je een aantal leuke speelplekjes tegen. In het Stadspark is er zelfs een leuke speeltuin met een heus speelschip. Ideaal voor een verpozing of extra afleiding.

Tip voor een uitstap met het gezin: de zomerzoektochten in Aarschot4. Prachtige beeldenstad

Aarschot wordt ook wel een beeldenstad genoemd door de talrijke standbeelden en monumenten die je doorheen het stadscentrum tegenkomt. Liefhebbers van historische gebouwen kunnen volop hun hart ophalen.

Ook een bezoek waard tijdens je bezoek aan Aarschot met kinderen is de Onze-Lieve-Vrouwekerk. De westertoren mag je beklimmen, na 200 treden geniet je van een mooi uitzicht over de stad en de omgeving! Vooraf reserveren is noodzakelijk via Toerisme Aarschot!

In de schaduw van de Onze-Lieve-Vrouwekerk ligt het prachtige Begijnhof. En vergeet vooral ook geen bezoek te brengen aan de gerestaureerde ’s Hertogenmolens, één van de vele molens in Aarschot die je kan bezichtigen.

LEES OOK > Zomerzoektocht in Aarschot: Maarten Vangramberen maakt je warm 

5. Fiets- en molenparadijs

Fan van de fiets? De fietszoektocht voert je langs adembenemende natuurlandschappen en een meanderende Demer. De fietszoektocht verloopt praktisch volledig over het Fietsnetwerk Vlaams-Brabant. Met drie windmolens en drie watermolens is Aarschot dé molenstad van het Hageland. Onderweg kom je ongetwijfeld wel een molen tegen.

Praktische informatie

Wat?

De zomerzoektochten ‘Aarschot gezien? Aarschot gevonden!‘ zijn een uitgelezen kans om een stad en streek in eigen land beter te leren kennen.

Tegelijk is het een manier om met het gezin in beweging te zijn. In die zin sluit dit initiatief mooi aan bij de bewegingstool ‘Familie Fit’, die Gezinssport Vlaanderen enkele jaren geleden gelanceerd heeft.

Je hebt keuze uit vier zoektochtformules: wandelzoektocht (4 km), kinderzoektocht (4 km), gps-speurtocht (geocaching) en fietszoektocht (28 km). De kinderzoektocht is een aparte zoektocht, maar de kinderen volgen hetzelfde parcours als de andere deelnemers.

LEES OOK > Familie Van den Borne beweegt meer dankzij Familie Fit

Wie?

Alle gezinnen, jong, oud, groot en klein! De kinderzoektocht is bedoeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Waar?

Je koopt het zoektochtenpakket aan bij Toerisme Aarschot, Elisabethlaan 103 (enkel op ma: Bibliotheek Aarschot) dat ook het vertrekpunt is van de zoektochten.

Wanneer?

1 juli tot en met 30 september 2021

Kostprijs?

Leden van de Gezinsbond betalen 10 euro voor het pakket met de wandelzoektocht, de fietszoektocht en de geocaching. Niet-leden betalen 15 euro voor het zoektochtenpakket.

Gezinnen met een beperkt inkomen betalen via Vrijuit.

De kinderzoektocht is gratis bij aankoop van een pakket en ook Op Weg-leden, hoeven niets te betalen.

Winnen?

Wie meedoet aan de zomerzoektocht kan ook toffe prijzen winnen. Cadeaubonnen voor zomer- en wintervakanties, rugzakkenpakketten van Deuter, slaapzakken van Sea to Summit, weekendarrangementen, boeken en andere mooie naturaprijzen.

Er wordt een apart prijzenpakket voorzien voor de kinderzoektocht (cadeaubonnen voor vakanties, kinderfietsen, gezelschapsspellen, naturaprijzen). Superprijs voor deelname aan zowel de wandel- en fietszoektocht en geocaching.

Parkeertip

Bezoek je Aarschot met kinderen met de auto? Dan parkeer je het best op parkeerplaats Demervallei. Reden hiervoor is dat vanaf hier een wandelpad naar het centrum is uitgezet en onderweg kom je langs allerlei leuke speelelementen.

Meer info vind je op gezinssportvlaanderen.be/zomerzoektochten.

Foto: Lander Loeckx

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 10/06/2021, laatste update op: 08/09/2021

Tags: , , ,