Nu de deuren openzwaaien van verenigingen en cultuurhuizen is de agenda lekker aan het vullen. Hou zeker ook een plekje vrij voor ons lijstje niet te missen tentoonstellingen.

Poes

Wie op sociale media zit, kan niet naast de kat kijken. Zowel via scherm als in onze huiskamer eist de poes wereldwijd haar plek op. De relatie tussen de mens en de besnorde viervoeter is ooit wel anders geweest. Ontdek het allemaal in het Yper Museum van de kattenstad waar met Poezenloeren (5-9 jaar) en de Kunstkijker (10-14 jaar) aan klein en groot is gedacht. In een aparte tentoonstelling ‘De Geknipte kat’ is terechte aandacht voor het zwerfkattenprobleem.

Eerste Klasse Treinmuseum

Train World, het museum van de NMBS in Schaarbeek, heeft zich op korte tijd stevig op de rails gezet. Met de tijdelijke tentoonstellingen (Kuifje, Paul Delvaux) krijg je telkens een bonus op het toch al imposante aanbod rollend materiaal. Met de komst van de legendarische Oriënt-Express zal dat niet anders zijn. (Groot)ouders en (klein)kinderen kunnen vanaf 26 oktober 2021 ‘op zoek naar de diamant van de sultan’.

LEES OOK > 6 tips die een museumbezoek met kinderen leuker maken

Popart

Popart is… nog altijd populair, ook al is het bijna zestig jaar geleden dat Andy Warhol soepblikken blits promoveerde tot kunst. Het S.M.A.K in Gent presenteert met veertig werken van Amerikaanse en Europese kunstenaars een bijzondere kleurrijke parade waarin ook de ‘Vlaamse’ pop art van Panamarenko niet mag ontbreken. Vanaf 27 november 2021.

Fotograaf Streuvels

Mocht Stijn Streuvels (1871-1969) nu leven was hij ongetwijfeld blogger en kon je beelden uit Ingoogem zien op instagram. De auteur van de ‘Vlasschaard’ (1907) en ‘De teleurgang van den Waterhoek’ (1927) schreef in krullende zinnen over het landleven en fotografeerde dat het een lieve lust was.

De boeken zijn zo pas knap heruitgegeven bij Lannoo en voor de foto’s kan je in het Letterenhuis in Antwerpen terecht. Dubbeltalent Streuvels heeft niet alleen oog voor het landschap en de mensen die hij een plaats geeft in zijn verhalen, maar er zijn ook aandoenlijk veel kiekjes van de huisgenoten. Met zwier en plezier poseren vrouw en kinderen in hun alledaagse bezigheden.

LEES OOK > Hoe cool of saai vinden tieners een museumbezoek?

Toppers van tentoonstellingen: onze zeven tips

Botero en Van Gogh in Bergen

Een fijne reden om het komende halfjaar Bergen te bezoeken is de tentoonstelling van Fernando Botero. Het BAM pakt uit met de eerste Belgische retrospectieve van de Colombiaanse schilder die bekend staat voor zijn ronde figuren waar je niet naast kan kijken. Deze expo zal een breed publiek aanspreken dus vooraf reserveren is nodig.

Maak van de gelegenheid gebruik om het Huis Van Gogh in Cuesmes te bezoeken. Via de reconstructie van het oorspronkelijke interieur en een boeiende film word je ondergedompeld in het dagelijkse bestaan van de vermaarde kunstenaar tijdens zijn verblijf in de Borinage (1878 – 1880). Het zet de schilder van de zonnebloemen in een ander perspectief.

David Hockney

David Hockney vrolijkt ons op in de donkerste dagen van het jaar met kleurrijke lentetaferelen uit Normandië. De 84-jarige Brit schilderde tijdens de lockdown tientallen werken op zijn iPad, wat resulteerde in The arrival of spring. De tentoonstelling was eerder te zien in Londen en komt nu gelukkig naar BOZAR in Brussel. Er is zelfs een tweede expo met vroeger werk van Hockney uit de collectie van Tate. Een topper dus, mis die kans niet!

Alle expo’s, behalve Train World, kan je bezoeken met de Museumpas. Leden van de Gezinsbond ontvangen 10% spaarkorting bij de aankoop van een Museumpas via de webshop.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 15/10/2021, laatste update op: 04/11/2021

Tags: