Vrouwen die hun bevalling als traumatisch ervaren, deden dat vooral door gebrek aan duidelijke communicatie en emotionele ondersteuning. De pijn of medische ingrepen bleken van minder belang, zo toont onderzoek uit Nederland aan.

Opvallend want de meeste artsen en gynaecologen denken wél dat een bevalling als traumatisch wordt ervaren door spoedinterventies zoals een spoedkeizersnede, de vacuümpomp of ernstig bloedverlies.

Hoe, wat en waarom

Maar dat is de oorzaak dus niet. ‘Vrouwen kunnen zulke zware ervaringen tijdens de bevalling wel aan, als ze zich veilig en gesteund voelen’, zegt onderzoekster Claire Stamrood (UMC Utrecht). Ook het gevoel van controle speelt een rol.

En daar loopt het dus mis. De vrouwen in arbeid krijgen het gevoel dat er niet naar hen geluisterd wordt of er wordt niets uitgelegd van wat er gebeurt en waarom. Voor artsen staat het leven van moeder en kind centraal, zo meent Stamrood, en daarom gaan ze voor snelheid.

LEES OOK > Traumatische bevalling verwerken: neem je tijd

Eén zin = een wereld van verschil

‘Maar je hebt echt wel een paar seconden, desnoods om te zeggen dat er heel snel dingen gaan gebeuren en dat ze achteraf zullen uitleggen waarom’, stelt de gynaecologe.

‘Zo’n zinnetje kan een wereld van verschil maken in hoe een vrouw haar bevalling ervaart.’

Op het moment zelf is uitleg geven bij de gemaakte beslissingen of aangeboden keuzes dus cruciaal. Ook achteraf vragen de vrouwen met een traumatische bevallingservaring meer ruimte om te praten over de bevalling en waarom die zo ingrijpend voor hen was.

Gefaald

Ongeveer 10 tot 20 procent van alle vrouwen noemt hun bevalling een traumatische ervaring. Ze omschrijven de bevalling als moeilijk, verschrikkelijk of ‘niet leuk, ze voelen zich machteloos en radeloos, velen vonden dat ze hadden ‘gefaald’.

De gevolgen van zo’n bevallingstrauma zijn niet niks: angststoornissen, psychologische problemen, vermijding van een nieuwe zwangerschap (en dus bevalling) tot een posttraumatische stressstoornis voor 1 tot 3 procent van de vrouwen.

LEES OOK > Roze wolk gezocht

Bliksem

‘Het is alsof de bliksem is ingeslagen in je systeem. Je kan zelf anders functioneren’, zo noemde Diana Koster het. De vrouwencoach en verloskundige schreef er een boek over: Perfecte bevallingen bestaan niet. Daarin lees je verhalen, tips en oefeningen om mee aan de slag te gaan.

Belangrijk is om er niet mee te blijven rondlopen. Deel je verhaal, vind een dokter die luistert, ga langs bij een psycholoog. Zo kan je je trauma, dat jou is overkomen en waar je zelf geen schuld aan hebt, verwerken.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 25/06/2017, laatste update op: 14/01/2022

Tags: ,