In 2019 worden de tweedehandsbeurzen van de Gezinsbond gevierd. 30 jaar bestaan ze al, al waren de eerste afdelingen er al langer mee bezig. Overijse al in 1983, bijvoorbeeld. In 1989 werd de tweedehandsbeurs een officiële Gezinsbond-activiteit voor gezinnen. Sindsdien groeide het aantal beurzen jaar na jaar. De tweedehandsbeurs van de Gezinsbond werd een begrip, en een van de populairste onderdelen uit ons aanbod naar jonge gezinnen.
Met de tweedehandsbeurzen speelde de Gezinsbond helemaal in op de tijdsgeest met een economische crisis en een piekende werkloosheid. Baby- en kinderspullen waren duur, zeker voor de korte periode waarin je ze kon gebruiken. Zo groeide het besef dat andere gezinnen misschien wel blij waren dat ze materiaal zoals speelgoed, boeken of een babyuitzet tegen een mooie prijs konden overnemen.
Een extra argument was dat je op die manier bruikbare spullen een tweede leven gaf, al werden er in die jaren nog geen grote debatten over een duurzame levensstijl gevoerd. Toch dook toen binnen kringen van de Gezinsbond wel meer en meer de bewuste consument op die zich afzette tegen de wegwerpcultuur van de gouden jaren zestig.
Idee uit Nederland?
De speurtocht naar het prille begin van de tweedehandsbeurzen brengt ons in Overijse, het hart van de druivenstreek. Vanaf 1983 pionierde deze afdeling met het concept van een ‘tweedehandsbeurs’. Een jaar eerder hadden de lokale vrijwilligers een rommelmarkt gehouden met boeken, speelgoed en kleding, en dat
smaakte kennelijk naar meer.
Maar hoe het idee in zijn afdeling precies ontstond, weet huidig secretaris Roger Dewaegenaere niet. Uit de verslagen valt alleen op te maken dat ‘Mary Poppins (verkoop tweedehandskleding)’ hen daartoe inspireerde.
Roger: “Een aantal bestuursleden in onze afdeling hadden Nederlandse roots. Misschien haalde het toenmalige bestuur voor die tweedehandsbeurs de
mosterd bij onze noorderburen. Het is alvast mijn ervaring dat een Nederlander ook nu nog een heel andere visie op hergebruik heeft dan een Vlaming. Het zit bij hen in de genen dat ‘iets nog kan dienen’. Diezelfde mentaliteit zie je ook meer en meer in Vlaanderen opduiken. Zo is het voor mijn dochter heel normaal om naar tweedehands op zoek te gaan.
Kapstokverkoop lokte minder gegoede gezinnen
“Jarenlang hebben wij een kapstokverkoop gehouden met als grote voordeel dat het anoniem is. Nu vinden mensen het vanzelfsprekend om zelf spullen tweedehands van de hand te doen en te weten bij wie ze terechtkomen. Maar net door die anonimiteit vonden ook heel wat minder gegoede gezinnen de
weg naar onze beurzen”, legt Roger uit.
Dure aankopen
Vroeger was de verkoop van kinderwagens, babyzitjes, een park of kleertjes zeer populair. Dat waren allemaal dure aankopen voor een jong gezin. Maar daar is een kentering in gekomen. Nu vind je veel van dat materiaal tegen een betaalbare prijs in een keten of online. Wat vandaag vooral telt, is de toegenomen aandacht om duurzame goederen opnieuw te gebruiken”, meent Roger.
De cijfers uit onze bevraging met 2dehands.be geven hem deels gelijk: het duurzame aspect speelt voor de helft van de ouders een rol om tweedehands te kopen. Maar dé reden om ten minste een deel van de babyspullen tweedehands te kopen is toch dat het geld bespaart. Vooral kledij wordt vlot tweedehands gekocht en verkocht. De rest van de top-10 babyspullen die tweedehands worden gekocht, lees je in dit artikel.
(Topfoto: Utopix)
30 jaar tweedehandsbeurzen van de Gezinsbond
Tweedehandsbeurzen zijn geen nieuw fenomeen. Bij de Gezinsbond worden al 30 jaar tweedehandsbeurzen georganiseerd en dat vieren we in 2019 met een toffe campagne. Deel ook jouw tweedehandskoopje met de hashtag #tweedehandsmetglans op sociale media. Meer informatie op gezinsbond.be/tweedehandsbeurzen.
Gepubliceerd op: 03/10/2019, laatste update op: 31/01/2020
Tags: Duurzaam, ecologie, geld besparen, kindje op komst, tweedehandsbeurs