Het komt weleens in het nieuws: een woningbrand die ontstaat door het ontvlammen van een batterij. We hebben steeds meer elektrische apparaten en snufjes in huis; van gsm en laptop tot e-fiets en elektrische auto. Hoe zit het met batterijen en brandgevaar, en wat kun je ertegen doen?

Batterijen en brandgevaar

Van laptops, gsm’s en tablets tot elektrische fietsen, hoverboards en auto’s: we hebben met z’n allen steeds meer elektrische apparaten in huis. Die nieuwe technologie draait steeds vaker op een lithiumbatterij, en die kan brandgevaar opleveren.

Bij normaal gebruik is er geen gevaar, tenminste niet als de kwaliteit aan de normen beantwoordt. Betaal dus liever iets meer voor kabels en opladers, en laat je zeker niet vangen aan goedkope namaakproducten.

Voorkom oververhitting

Lithiumbatterijen zijn gevoelig voor oververhitting. Zorg er dus steeds voor dat batterijen en opladers hun warmte goed kwijt kunnen, en laad je toestellen op in een ruimte met een rookmelder, terwijl er iemand thuis is.

Gebruik de originele, onbeschadigde laders en geschikte kabels. En haal ze uit het stopcontact zodra de batterij opgeladen is. Een kapotte lader kan de batterij overladen en zo doen ontbranden. Laad ook nooit een beschadigde batterij op! Na een val laat je ze het best controleren bij de fabrikant.

Voorzorgen

Wat ook de oorzaak is: de eerste bescherming tegen brand in je woning is de installatie van een rookmelder. Vanaf 1 januari 2020 is het in Vlaanderen wettelijk verplicht om elke verdieping te voorzien van minstens één rookmelder.

Dat is vooral belangrijk voor ’s nachts. Als er brand uitbreekt wanneer je slaapt, maak je heel weinig kans om tijdig wakker te worden. In je slaap ruik je immers niets.

Brandplan

Oefen ook vooraf de vluchtroutes met je gezinsleden. Spreek daarbij af wie verantwoordelijk is om te kijken of iedereen mee buiten is geraakt. En schaf één of meerdere brandblussers aan. Daarmee kan je soms een beginnende brand nog blussen.

De brandweer raadt een ABC-poederblusser aan. Die laat niet zoveel sporen na als een schuimblusser, die bovendien ongezonde brandvertragers bevat.

Bel 112

In geval van brand: bel de brandweer! Lithium brandt heel heftig en produceert in contact met water een zeer brandbaar gas. Na het blussen kan de accu opnieuw ontvlammen. Nazorg door de brandweer is altijd nodig.

Meer lezen

Dit artikel verscheen in november 2019 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 17/02/2020

Tags: