Wie op uitstel rekende voor het doorgeven van de belastingaangifte moeten we ontgoochelen. De indiendata blijven ongewijzigd: 30 juni voor de papieren aangifte en 16 juli voor de digitale versie. De fiscus verwacht immers geen problemen bij de opmaak van fiscale fiches en attesten. Toch is voor attesten van kinderopvang of giften een beetje vertraging mogelijk.

Indiendata belastingaangifte

De fiscus gaat ervan uit dat voor bijna zestig procent van de belastingplichtigen alle fiscale gegevens bekend zijn. Ze krijgen een vooraf ingevulde aangifte (overwegend digitaal). Ben je het er niet mee eens, dan moet je wel een aangifte doen, hetzij op papier of digitaal via Tax-on-Web.

Ben je ooit al eens ingelogd in My e-box, dan krijg je een bericht. Enkel wie eind mei nog niet in Tax-on-web is gaan kijken of wie vorig jaar een papieren versie ontving, mag een bruine envelop in de brievenbus verwachten.

Let wel op het verschil tussen een voorstel van vereenvoudigde aangifte (VVA) en je digitaal belastingdossier. Bij een VVA moet je niets doen als je het eens bent met de gegevens, je digitaal belastingdossier moet je wel nog indienen.

Voor de papieren versie heb je tijd tot 30 juni om in te dienen, voor de digitale versie heb je tot 16 juli.

LEES OOK > Heeft pensioensparen ook nu nog zin?

Nieuwe rubrieken

Er verdwenen 32 rubrieken en er kwamen veertien nieuwe bij. Zo kun je dit jaar de premies voor het ‘vrij aanvullend pensioen werknemers’ vermelden. Dat is een nieuw systeem, specifiek voor werknemers zonder of met een beperkte groepsverzekering.

Verder kun je nu de premies van de nieuwe fiscaal aftrekbare rechtsbijstandverzekering aftrekken, al zijn niet alle rechtsbijstandverzekeringen fiscaal aftrekbaar.

LEES OOK > Geen woonbonus meer: dit zijn de andere opties

My Minfin

Op het onthaalplatform myminfin.be vind je je persoonlijk fiscaal dossier met een overzicht van de belastingberekeningen van voorgaande jaren, ingediende bezwaarschriften, huurcontracten, hypothecaire akten…

Vergeet ook niet dat getrouwde koppels en wettelijk samenwonenden dezelfde aangiftevorm moeten kiezen: ofwel elektronisch ofwel op papier.

Hulp bij aangifte

De fiscus organiseert dit jaar geen enkel fysiek contactmoment. Alleen telefonische hulp is mogelijk en enkel na afspraak, via 02-572.57.57.

Dit artikel verscheen in juni 2020 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 04/06/2020

Tags: ,