In deze coronatijden hebben veel ouders moeite om hun gezin met (thuis)werk te combineren. Maar een jong gezin dat net nu met een eigen zaak gestart is, krijgt er vaak nog financiële kopzorgen bovenop.

De afgelopen maanden zagen heel wat (jonge) ondernemers hun omzet en inkomen grotendeels tot helemaal wegvallen. Zeker in de opstartfase van een zaak heb je nauwelijks of geen financiële buffer. Door investeringen moet je schulden afbetalen, terwijl huur en andere kosten gewoon blijven doorlopen…

Daardoor belanden veel ondernemers in een financieel onhoudbare situatie. De overheid voorziet weliswaar in een reeks tegemoetkomingen, zoals de hinderpremie van 4.000 euro voor wie zijn zaak in de lockdown moest sluiten.

Maar wat doe je met die bedragen als je elke maand met ettelijke duizenden euro’s aan vaste kosten zit en daar geen of veel minder inkomsten tegenover staan?

Vier op de tien ondernemers gingen in de lockdown meestal tot zo goed als altijd gebukt onder stress

Tijdelijke werkloosheid

De financiële problemen en de vele praktische beslommeringen waar jonge starters met een gezin mee te maken krijgen, leiden tot heel wat stress. Want hoe krijg je ooit alles betaald om je gezin te blijven onderhouden?

Sommige kleine ondernemers, met enkele medewerkers in dienst, moesten noodgedwongen hun personeel op tijdelijke werkloosheid te zetten. Een pijnlijke keuze.

In de meeste zaken gaat het immers over mensen met wie de zaakvoerder in de beste verstandhouding nauw samenwerkt. En dan mag je er nog niet aan denken wat er gebeurt als je winkel straks deze crisis niet overleeft…

LEES OOK > Dossier: je gezinsleven tijdens de coronacrisis

Stress aan keukentafel

Voor veel kleine zelfstandige ondernemers lopen werk en privé voortdurend door elkaar. Zijn er problemen in het bedrijf, dan komen die onvermijdelijk in het gezin op tafel. Dat brengt vanzelfsprekend de nodige stress met zich mee aan de keukentafel.

Ondernemersorganisatie Unizo peilde in een recente enquête naar het welbevinden en het stressniveau van zelfstandige ondernemers. Een van de opvallende cijfers is dat vier op de tien ondernemers in de maand april – in volle lockdown dus – meestal tot zo goed als altijd onder stress gebukt ging.

De voornaamste oorzaken daarvan waren financiële problemen (52 procent) en de organisatie van het werk (47 procent), naast de stress (40 procent) om rekening te houden met de strikte coronamaatregelen zoals fysieke afstand houden.

Dit artikel verscheen in juni 2020 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 08/06/2020, laatste update op: 19/05/2022

Tags: