Huurcontracten die sinds 1 januari 2019 afgesloten zijn, vallen onder de nieuwe regels van het Vlaamse Woninghuurdecreet. Zo heeft een kwetsbare huurder voortaan de mogelijkheid om voor zijn huurwaarborg van nu drie (!) maanden een gratis renteloze lening aan te gaan bij het Vlaams Woningfonds.

Met de  huurwaarborglening van het Vlaams Woningfonds kunnen zowel alleenstaanden als gezinnen met of zonder kinderen de waarborg betalen voor de huur van een huis of appartement.

Gratis aanvraag

Aangezien deze lening een onderdeel is van het nieuwe Woninghuurdecreet, kan je ze uitsluitend aanvragen voor huurcontracten vanaf 1 januari 2019. Ze werkt met andere woorden niet met terugwerkende kracht.

Opgelet: als je de huurovereenkomst ondertekent, word je beschouwd als aanvrager van zo’n lening. Dat houdt vanzelfsprekend in dat je dan voldoet aan de leenvoorwaarden. De aanvraag is gratis.

Goedkoop woonkrediet

Naast de huurwaarborglening biedt het Vlaams Woningfonds ook een bijzondere sociale lening aan. Met een sociaal woonkrediet financier je de aankoop of het behoud van en/of het uitvoeren van werken aan een woning.

Op zoek naar een goedkope hypotheeklening?

Heb je plannen om een huis te kopen of te (ver)bouwen? En ben je op zoek naar een goedkope hypotheeklening? Informeer dan zeker bij het Vlaams Woningfonds, want de voorwaarden zijn minder streng dan je zou denken. Dit zijn de voordelen:

  • Je kan lenen tot 100% van de kostprijs of de waarde van de woning.
  • Je leent tegen een uiterst lage rentevoet.
  • De schatting van de woning gebeurt volledig gratis.
  • Je bespaart enkele honderden euro’s dankzij lagere aktekosten voor een krediet.
  • Een lagere dossierkost vind je waarschijnlijk niet.

Vanaf 1 januari 2022 biedt het Vlaams Woningfonds ook een renteloze energetische renovatielening aan voor grondige aanpassingen aan huizen en appartementen die slecht scoren op het vlak van energie. Hoeveel je kunt lenen, hangt af van de woning.

> Lees ook: Voordeel van lenen bij het Vlaams Woningfonds

Sociale huurwoningen voor gezinnen

Het Vlaams Woningfonds verleent niet alleen kredieten zoals de huurwaarborglening en het woonkrediet, het heeft daarnaast ook altijd geïnvesteerd in een beperkt patrimonium van sociale huurwoningen. Deze kleinschalige inspanningen kaderen in de strijd tegen de verkrotting, voornamelijk in stedelijke centra in Vlaanderen.

Het Vlaams Woningfonds koopt sterk verwaarloosde leegstaande panden aan om ze daarna te renoveren. Daarbij wordt duurzaam omgesprongen met ruimte en materialen. De huurwoningen zijn hoofdzakelijk geschikt voor een gezin van vijf of meer mensen. Wie belangstelling heeft, komt op een wachtlijst terecht tot er een geschikte woning vrijkomt.

gezinsbond wonenDit interview verscheen eerder in De Bond (februari 2019), het ledenblad van de Gezinsbond.

 

De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je moet doen, is lid worden.

 

Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan op Facebook, Twitter en Instagram.
Gepubliceerd op: 15/04/2019, laatste update op: 14/12/2021

Tags: , , , ,