Toen een Israëlische granaat een einde maakte aan de levens van de Palestijnse zusjes Bessan (21), Mayar (15), Aya (13) en hun nichtje Noor (17), droomden ze van een betere wereld. Ze namen deel aan vredeskampen en studeerden hard om hun diploma’s te behalen. Maar het leven is moeilijk in de bezette gebieden. Door extreme armoede en de continue dreiging van geweld hebben veel Palestijnse meisjes geen toegang tot onderwijs. Dokter Izzeldin Abuelaish richtte als herinnering aan zijn dochters Daughters For Life op.

Izzeldin Abuelaish
Izzeldin Abuelaish blijft ook na de tragische dood van zijn dochters voor vrede pleiten

”Deze stichting heeft als doel Palestijnse meisjes en jonge vrouwen de kans te geven verder te studeren”, vertelt Abuelaish. “Opleiding is essentieel. Voor meisjes en jongens. Opleiding is de enige manier, de sleutel om uit armoede en ellende weg te raken. En de stemmen van ontwikkelde vrouwen zijn hard nodig in het vredesproces.”

Izzeldin Abuelaish is een diepgelovige moslim. ”De islam wordt vaak afgeschilderd als vrouwonvriendelijk”, opper ik. Dokter Abuelaish: ”Iran is niet de hele moslimwereld. En er is een verschil tussen wat mensen doen en hun godsdienst. De islam is een godsdienst die vrouwen en mensenrechten hoog waardeert.”

Wijze woorden van de Profeet

Abuelaish: “Er staat in de Koran een verhaal over een man die aan de Profeet vroeg: ’Wie moet ik eren?’
’Uw moeder’, antwoordde de Profeet.
’Goed’, zei de man. ’Wie nog?’
’Uw moeder.’
’Goed’, en ’wie nog?’
’Uw moeder.’
’Oké, maar wie dan nog?’ Pas de vierde keer zei de Profeet: ’Uw vader.’”

“Deze wereld startte met Adam en Eva, een man en een vrouw”, vertelt Abuelaish. “We zijn geschapen om elkaar te vervolledigen. Het zijn de vrouwen die bijeenbrengen, koesteren, opofferen, die liefde en leven geven. Met onderwijs en kennis geven we hen de middelen om hun potentieel te benutten. Vrouwen zijn half de gemeenschap. We hebben hen nodig. Ontwikkelde vrouwen maken een verschil in hun gezinnen, hun families, hun gemeenschappen, hun maatschappij, hun naties.”

”Als moeder?” vraag ik, nog wat sceptisch. Abuelaish antwoordt met felle overtuiging: ”Als moeder, als vrouw, als werknemer, als leerkracht, als journalist, als dokter, als leider!”

Dokter en vredesactivist Izzeldin Abuelaish schreef zijn schrijnende verhaal neer in het boek ‘Ik zal niet haten’ (Lannoo). Het volledige interview verscheen op 31 januari 2012 in de Bond.

De Bond is het gratis magazine voor leden van de Gezinsbond, vol interessante artikels geschikt voor ieder gezin. Nog geen lid? Schrijf je dan nu hier in.

Gepubliceerd op: 26/11/2019

Tags: , ,