Geen verjaardagen of feestjes zonder cadeaus. Kleine, grote, lieve, leuke of soms ietwat gênante en foute geschenken: we krijgen of geven ze allemaal wel eens. Speciaal voor jou: een paar leuke anekdotes, verpakt in glitterpapier en met een grote strik errond.

Zak met elastiekjes

Ik keek ooit heel raar op toen ik een grote zak kleurrijke elastiekjes cadeau kreeg, samen met een vuilnisbak en nog wat andere praktische spullen. Maar kijk, we zijn nu twintig jaar verder, de vuilnisbak gebruik ik nog altijd en de zak met elastiekjes is nog lang niet leeg.

De schenkers van dat ietwat vreemde cadeau hadden het dus goed gezien: door iets dagelijks en nuttigs als geschenk te geven, denk ik al twintig jaar regelmatig aan hen terug.

Foute krant

Toen ik bij een krant werkte, heb ik eens voor een goeie vriendin de voorpagina laten herdrukken van de dag waarop ze geboren was. Apetrots was ik, wat een origineel geschenk! Tot ze zei dat ik me een dag vergist had …

LEES OOK > Speeltijd: cadeautips die geen speelgoed zijn

Wijn om door te geven

Met enkele vrienden kregen we ooit een fles wijn als (troost)prijs op een quiz. Er kon maar één vriend die fles meenemen naar huis, maar toen hij daarna bij ons op bezoek kwam, bracht hij die fles mee als geschenkje.

Sindsdien werd diezelfde fles telkens opnieuw aan een andere vriend doorgegeven wanneer we bij elkaar gingen eten. De fles werd nooit ontkurkt, maar is helaas intussen wel verloren gegaan. Ik ben geen kenner, maar ik ben er wel van overtuigd dat het een wijntje was dat leuker was om door te geven dan om te drinken.

Geen snoep

Ik had als kind een heel lieve tante. Ze overlaadde ons met cadeautjes en ik vond ze allemaal even geweldig.

Tot die ene nieuwjaarsdag. Ze gaf mijn twee broers elk een grote doos snoep. Ik keek al heel hard uit naar die van mij …, maar toen ik als laatste mijn pakje in handen kreeg, snapte ik meteen dat ik geen snoep moest verwachten.

Het was iets klein en zacht. Eén scheur in de verpakking en ik zag dat mijn tante mij een bh’tje cadeau had gedaan. Twaalf jaar was ik. En nog volop in de ontkenning dat ik ooit borsten zou krijgen. Ik heb de hele avond met een rood hoofd aan tafel gezeten. En stiekem wat snoepjes van mijn broers gepikt.

LEES OOK > Wat doen met oud speelgoed? (Niet weggooien!)

Dit artikel verscheen in oktober 2021 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 03/12/2021

Tags: