Mijn badkamer is vaak te koud. Mijn broer raadt me een oliekachel aan als bijverwarming. Is dat een goede oplossing?

Als je met een oliekachel een petroleumbrander bedoelt: neen. Dat is geen goede oplossing. Een open vlam in een beperkte ruimte is zeer slecht voor de luchtkwaliteit en kan leiden tot koolmonoxidevergiftiging.

Elektrische oliekachel

Er zijn echter ook elektrische kachels die als olieradiator verkocht worden. Een elektrisch element verwarmt dan een met olie gevulde metalen bak. Die olie geeft haar warmte geleidelijk af aan de omgeving. Deze radiatoren verbruiken evenveel elektriciteit als een elektrisch blazertje, maar leveren wat meer stralingswarmte. In een badkamer kan dat comfortabeler aanvoelen. Het duurt echter langer voor ze hun warmte afgeven, en ze blijven na het uitschakelen nog een tijd naverwarmen.

Infraroodverwarming

Wil je extra stralingsverwarming in de badkamer, dan kun je beter voor infraroodverwarming kiezen. Deze panelen van een paar honderd watt geven snel warmtestraling af. Zolang je voor het paneel staat, voelt de badkamer beduidend warmer aan. Zorg wel dat je de infraroodverwarming na gebruik meteen uitschakelt! Want alle directe elektrische verwarming (zonder warmtepomp) verbruikt vrij veel stroom om de kamer helemaal te verwarmen. Het is geen goedkope oplossing. Elektriciteit is immers duur.

LEES OOK > Kan ik mijn stookkosten verlagen met kleine ingrepen?

Kijk uit met energielabels

Laat je niet bedotten door mooie labels. Sommige fabrikanten beweren dat hun toestellen energiezuinig zijn. Ze wijzen dan op het A-label van de thermostaatsturing. De elektrische radiator verbruikt echter evenveel als een klassiek model. Vraag dus steeds naar het label van het volledige verwarmingstoestel. Een goed cijfer op één onderdeel is niet voldoende! En laat je niet misleiden door mooie termen zoals ‘nano-straling’, ‘minstens 25% besparing’ of ‘inertietechnologie’.

Dit artikel verscheen in januari 2020 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.

 

Gepubliceerd op: 05/03/2020, laatste update op: 11/02/2022

Tags: