Het was al lang de droom van Els en Bart om ook eens met hun twee kinderen te gaan skiën. In 2014 trokken ze voor het eerst met de Gezinssport Vlaanderen naar Oostenrijk. Sindsdien gingen ze al enkele keren skiën. “Dat zouden we niet meer willen missen”.

Skiën met de kinderen…

“Zal ik pantoffels voor je halen?”, vraagt Bart als hij de deur voor me open doet. Het lijkt misschien een ietwat vreemde verwelkoming, maar dat is het die ochtend helemaal niet. Net op de dag van dit interview over skiën met de kinderen kondigde immers ook bij ons de eerste sneeuw zich aan. Vanaf het treinstation mag ik me dus eerst door een vers sneeuwtapijt van pakweg twintig centimeter dik werken om bij het gezin te arriveren.

Bart heeft die dag vrij – zijn vrouw is uit werken –, maar net als Els is ook hij gebeten door de skimicrobe.

“Vroeger hebben we nog geskied met de familie van mijn vrouw, maar daarna kwam dat er niet meer van. Intussen waren onze zoon en dochter al tieners en zo hebben we in 2014 beslist om voor het eerst te gaan skiën met de kinderen.”

Bart: “Qua prijs en formule sprak het aanbod in Oostenrijk ons wel aan. Alles is tot in de puntjes geregeld, van bus tot skimateriaal, je hoeft aan niks te denken.”

Voor het derde jaar op rij hebben we geboekt in Windischgarsten, een mooi dorpje in de regio Pyhrn-Priel. We gaan meestal tijdens de krokusvakantie, maar voor mij mag het gerust ook eens de paasvakantie worden. De paasperiode is toch wat goedkoper.” (lacht)

Weerkaatsend winterlicht

Zowel Els en Bart als hun kinderen zijn best wel sportief. Het gezin gaat regelmatig een weekendje fietsen of wandelen in Nederland en ook Oostenrijk is voor hen al langer een bekende reisbestemming.

Wil jij gaan skiën met je gezin naar de Oostenrijkse bergen? Het kan via Gezinssport Vlaanderen
Het kan skiën met kinderen via Gezinssport Vlaanderen.

“We zijn vaak in de zomer op vakantie gegaan naar de Oostenrijkse bergen. Maar in de winter is dat toch anders. De bergflanken liggen vol sneeuw en er is het prachtige winterlicht dat zo fel weerkaatst op de witte sneeuwvlaktes.”

Ideaal voor beginners

Onze zoon vond skiën meteen fantastisch, terwijl de dochter zich aanvankelijk iets voorzichtiger op de latten begaf. Maar intussen hebben beide kinderen de beginnerstechnieken onder de knie en kunnen ze straks allemaal op de al iets moeilijkere pistes starten.

“Het skigebied van Pyhrn-Priel is ideaal om te leren skiën, want je hebt vooral blauwe en rode pistes. Van ‘s morgensvroeg tot in de namiddag ben je met je monitor op de pistes. Dat verveelt niet, want er valt altijd weer een ander parcours te verkennen. In het gebied waar wij zitten, moet je wel wat geluk hebben met de sneeuw. De allereerste keer moesten we iedere keer vanuit het dal een treintje nemen voor we aan de sneeuwgrens kwamen. Maar vorig jaar was dat niet nodig, want toen lag er veel sneeuw.”

Fascinerende fakkeltocht

Als je skifanaten hoort vertellen over hun belevenissen gaat het meestal ook over de après-ski en de leuke avondactiviteiten. En dat is voor dit gezin niet anders. “‘s Avonds valt er in zo’n hotel met zwembad en sauna telkens van alles te beleven, tot en met spelletjes die de monitoren voor de kinderen voorbereid hebben. We spelen ook wel eens een gezelschapsspel of bingo, en op een van de avonden gaan we op fakkeltocht. Dat is echt indrukwekkend, met fakkels in de hand door zo’n klein bergdorpje naar het kerkje wandelen.”

Medailles

Op de laatste dag van de skiweek mag elke skiër nog eens tonen wat hij geleerd heeft. “Dan leg je tegen tijd een speciaal aangelegd parcours af. Onze zoon heeft op die twee jaar al twee medailles behaald, een bronzen én een zilveren. Maar wij behoren niet echt tot de prijsbeesten. Uiteindelijk is het ons gewoon om het plezier van het skiën en de natuurbeleving te doen. Bovendien zijn het gezinsmomenten om te koesteren. Dat zouden we niet meer willen missen!”

*Voor skiërs en niet-skiërs
Wie niet graag skiet maar wel graag wandelt of langlauft, kan ook mee op skireis (beter gezegd: wintersportreis) met Gezinssport Vlaanderen. In veel hotels wordt ook een wandel- en langlaufprogramma georganiseerd onder begeleiding. Kijk hiervoor naar de vermelding ‘wandelen’.

 

*Sneeuwgewenning voor kleuters
Ouders die willen gaan skiën met kleine kinderen, kunnen hun 4- tot 6-jarigen ook sneeuwgewenningslessen laten volgen in verschillende hotels. Nederlandstalige skimonitoren leren de kleuters op een speelse en ongedwongen wijze skiën.

 

Kinderen vanaf 7 jaar kunnen aansluiten bij de gewone skilessen.
*Gratis peuteropvang
Voor wie nog een peuter heeft, is er in het Oostenrijkse Mooswirt gratis peuteropvang (2,5 tot 4 jaar) voorzien tijdens de kerst- en krokusvakantie.

 

Voor alle informatie over de wintersportvakanties bij Gezinssport Vlaanderen: klik hier. Het aanbod aan skivakanties vind je hier.
Dit interview verscheen in eerst in De Bond van 29 januari 2016. De Bond is de gratis gezinskrant voor leden van de Gezinsbond.

 

Benieuwd naar meer?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief of volg de laatste updates via Twitter en/of Facebook. Word je eens van ons? Maak je hier lid.

Gepubliceerd op: 28/09/2017, laatste update op: 31/10/2017

Tags: , ,