logo consumentenadviesWe hebben voor een interessante prijs een wasmachine (merk Miele) kunnen kopen in een outletshop. Op enkele krassen na was er geen sprake van zichtbare schade aan het toestel. Maar bij de levering gaat het er nogal ruw aan toe en bij de installatie blijkt dat de waterpomp stuk is. De outletshop wil die vervangen, maar ik wil liever een nieuw toestel. Hoe zit het precies met de garantie van outlettoestellen?

Twee jaar garantie

Ook bij outletaankopen geldt twee jaar wettelijke garantie. Als je als consument een gebrek vaststelt, heb je bovendien de keuze tussen een kosteloze herstelling of de vervanging van het toestel.

Maar die keuze mag niet buiten verhouding staan of onmogelijk zijn. Als dat zonder veel problemen kan, heeft de verkoper nog altijd het recht om het toestel te herstellen. Daarbij moet dus altijd gekeken worden naar wat de herstelling precies inhoudt en hoe ze in verhouding staat tot de totale kostprijs van het toestel.

Aangetekende brief aan de verkoper

De pomp van een wasmachine vervangen is zo’n eenvoudige herstelling. Omdat je een outlettoestel met lichte beschadigingen gekocht hebt, is de kans klein dat de winkel een toestel bezit met dezelfde kenmerken (model, aard van de beschadiging, verkoopprijs…).

Je kan wel in een aangetekende brief aan de verkoper meedelen wat er bij de levering en installatie van het toestel is gebeurd. Daarin maak je dan het best voorbehoud voor schade die eventueel later opduikt en gekoppeld kan worden aan dit incident.

duurzaamheid gezinsbondMeer vragen?

Deze vraag kwam aan bod in de Vraag & Antwoord-rubriek van De Bond (oktober 2019). Heb je nog vragen of wil je een specifiek geval voorleggen? Neem dan contact op met de adviesdiensten van de Gezinsbond. De gegevens vind je hier.

De Bond is het magazine voor leden van de Gezinsbond. Zij kunnen gratis een beroep doen op advies van de Gezinsbond en genieten tal van voordelen. Nog geen lid? Dat kan snel geregeld worden!

Gepubliceerd op: 05/09/2019, laatste update op: 30/09/2019

Tags: