Voor de Week van de Opvoeding organiseerd de Gezinsbond samen met Expoo en het VormingsCentrum Opvoeding en Kinderopvang enkele webinars. Op maandag 18 mei had Nele De Ganseman het in een webinar over manieren om de drukte in je gezin te verzachten. Ook in dit artikel vind je heel wat tips voor zen in je gezin.

Nele schreef daarover ook een boek. Daarin licht ze enkele belangrijke uitgangspunten toe om rust te brengen in het gezinsleven en de opvoeding. En dat kunnen we in coronatijden wel gebruiken.

Focus op sterktes

Door te focussen op de krachten kun je beter omgaan met de moeilijkheden. Dat is een van de adviezen die Nele De Ganseman geeft. We weten dat wel, maar geconfronteerd met moeilijk gedrag of situaties durven we het wel eens vergeten.

Dan richten we al onze aandacht en energie op wat moeilijk gaat, in een poging om het te verbeteren of op te lossen. Maar als je je daar te veel in vastbijt, kan de druk op jezelf en het kind averechts werken.

Aanmoedigen waar je kind wel goed in is, geeft rust en vleugels. En dat helpt dan weer om vaardigheden aan te leren waar hij of zij het moeilijker mee heeft.

LEES OOK > Opvoeden is geen (wed)strijd

Talentenspel

Webinar: drukte in het gezin

Met het talentenspel in het boek leer je spelenderwijs het brede palet aan talenten naar waarde te schatten: van ‘Ik ben nieuwsgierig’ en ‘Ik help anderen’ tot ‘Ik ben vrolijk’ en ‘Ik ben slim’.

Zo passeren nog vijf andere uitgangspunten voor rust in het gezin en de opvoeding de revue.

Rustgevende activiteiten

In het tweede deel van het boek krijg je als lezer 25 concrete voorbeelden van activiteiten die je met de kinderen kunt doen om rust (terug) te brengen.

Van ademhalingsoefeningen en verhaaltjes die rust brengen tot een gedachtepotje knutselen, visualisatieoefeningen en een knuffelbabbel.

Omdat rust brengen in het gezin een nog grotere uitdaging is nu iedereen thuis werkt, schooltaken maakt, speelt… postte Nele De Ganseman op haar blog enkele uitgangspunten en concrete tips die in deze abnormale tijd nuttig zijn voor gezinnen. Je vindt er ook audiofragmenten met meditaties en rustgevende oefeningen.

Gratis webinar op 18 mei

Wil je graag het gratis webinar van Nele De Ganseman herbekijken? Registreer en herbekijk dan via deze link. De presentatie kan je hier terugvinden.

Meer lezen

LEES OOK > Dossier: Je gezinsleven tijdens de coronacrisis

Dit artikel verscheen in mei 2020 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.

 

Gepubliceerd op: 15/05/2020, laatste update op: 04/06/2020

Tags: ,