Online kan je vanalles ‘liken’, of leuk vinden. Zo veel zelfs dat er niet altijd veel tijd overblijft voor dat andere, offline leven. Dat leven wordt onderbroken door de smartphone, de notificaties eisen veel tijd en aandacht op. We komen nooit meer echt tot rust. Zelfs in gezelschap kunnen we dat scherm niet gerust laten, en soms ‘vergeten’ we te gaan slapen.
Dat offline leven mag dus stilaan geherwaardeerd worden. Is het niet voor onszelf, ons hoofd en ons lijf, dan toch voor onze relaties met anderen. Daarom lanceert Kop Op, samen met Mediawijs en de Gezinsbond, een nieuwe campagne ‘Like je offline leven’. Zes uitdagingen werden geselecteerd om dat offline leven leuker te maken.
UITDAGING 1: Slapen zonder smartphone
Voor wie met zijn gsm opstaat en gaat slapen, en dit wil veranderen, is er deze uitdaging.
Waarom zou je dit doen?
Omdat de smartphone inwerkt op je brein: het blauwe licht van het scherm verstoort de aanmaak van melatonine, dat helpt in slaap vallen. De overdosis informatie zorgt ervoor dat het brein moeilijk tot rust komt.
Populair? Best wel: in 2016 bande slechts 12 procent de smartphone uit de slaapkamer, in 2018 is dit al 25 procent.
Hoe ga je slapen zonder smartphone? Dat kan op 4 manieren, van streng tot zachtjes beginnen. Ontdek het hier.
UITDAGING 2: Smart omgaan met apps
Wil je enkel de tijd weten, maar ben je plots een half uur kwijt? Dan ben je ten prooi gevallen aan kleurrijke apps en hun meldingen, die je aandacht vragen en die je ‘rust’ verstoren.
Waarom zou je deze uitdaging aangaan?
Je smartphone is verleidelijk, en dat is niet enkel doordat de wereld aan je vingertoppen ligt. In de hersenen worden bij reacties, vinkjes of likes dopamine aangemaakt, het gelukshormoon. Dat maakt het gebruik verslavend: we willen opnieuw een geluksgevoel krijgen. Maar tegelijk hebben we allemaal tijd te kort: we kunnen er dus maar beter ‘smart’ mee omgaan.
Nodig? 56 procent vindt sociale media te tijdrovend.
Hoe ga je smart om met apps? Dat kan door tijdslimieten in te stellen, de automatische login uit te schakelen, of de grootste verleiders eraf te gooien.
UITDAGING 3: Meldingen (notificaties) onder controle houden
Ook al gemerkt dat je niet meer echt kan doorwerken, studeren of lezen? Regelmatig stop je ‘om te zien of je iets hebt gemist’. Of gewoonweg omdat een notificatie je aandacht heeft opgeëist. De smartphone is een echte bron van afleiding.
Waarom deze uitdaging?
Het aantal seconden dat we onze aandacht ergens op kunnen richten neemt af. Bovendien heeft ons brein een voorkeur voor het plezante, de afleiding, het nutteloze. Op lange termijn is dat niet houdbaar.
Nodig? Best wel: 1 op 3 werknemers zegt minder productief te zijn door het teveel aan mails, bij studenten is dit 2 op 3.
Hoe controleer je je meldingen? Kies bewust welke je ontvangt, of schakel ze gewoon allemaal uit. Meer opties lees je op de site van Kop Op.
UITDAGING 4: Gedaan met phubbing
We lijken geen gesprek meer te kunnen voeren zonder dat naar de smartphone wordt gegrepen (=phubbing), met of zonder melding. Geen leuk gevoel als gesprekspartner (‘ben ik niet genoeg?’) maar tegelijk doen we het allemaal zelf, al is het maar even het scherm aanzetten om te zien of er een bericht is.
Waarom stoppen met phubben?
Phubbers worden als minder aandachtig en minder beleefd gezien als ze hun smartphone erbij halen tijdens een gesprek. Ook heeft het een impact op de kinderen: ouders die met de smartphone bezig zijn horen niet wat de kinderen vragen, reageren te laat en snauwen meer. Kinderen vinden het ook niet leuk, en ze gedragen zich opvallender om aandacht te krijgen.
Draagvlak? 84 procent vindt afleiding door de smartphone tijdens een gesprek vervelend.
Hoe begin je eraan? Kies een van deze vier aanpakken: ban de smartphone aan tafel, geef je kinderen voorrang, wijs phubbers op hun gedrag of stapel je telefoon. Hoe en wat, lees je hier.
UITDAGING 5: Tijd doden zonder smartphone
Grijp je altijd naar je smartphone zodra je 1 seconde voor een rood licht staat, even moet wachten op trein of bus of aan de kassa? Dan is deze uitdaging voor jou.
Waarom deze uitdaging?
Een van de handigste functies van de smartphone is dat we nooit meer tijd staan te verspillen: Het is tegelijk een van de grootste nadelen: tijd en verveling zijn nodig, voor de verwerking van info, de rust in ons brein maar ook voor onze creativiteit.
Nodig? 47 procent van de tijd brengen we onbewust door, dagdromend. Dit heeft een positieve invloed op productiviteit.
Hoe kan je dit doen? Het zijn heel simpele ingrepen die ‘dode tijd’ terug kunnen brengen in je leven. Draag een horloge of kijk om je heen bijvoorbeeld. Meer via de site van Kop Op.
UITDAGING 6: Bewust een tijdje offline
Vind je het zelf te veel, maar moet je vaststellen dat je zelf niet kan stoppen met de smartphone? Bewust een tijdje offline gaan is dan misschien wat je nodig hebt.
Waarom zou je dit doen?
Je doet het voor jezelf én voor je brein. De overload aan informatie vertraagt de verwerking, en bezorgt ons ook stress. Concentratieproblemen zijn ons deel.
LEES OOK > 5 wetenschappelijke redenen om je smartphone af en toe weg te leggen
Nodig? 26 procent vindt dat ze te veel tijd doorbrengen op smartphone. Tegelijk wordt vooral ons denkend brein verwaarloosd.
Hoe? Zachte maatregelen zijn hier niet mogelijk, de korte pijn is het beste. Succes.
Waar te beginnen?
Allemaal interessant, maar je weet niet waar te beginnen? Dan kan je een test doen op likejeofflineleven.be die je naar de belangrijkste uitdaging(en) zal leiden.
Wil je eerst weten waar je veel (te veel) tijd aan besteedt? Download dan de app MobileDNA (enkel Android) die heel precies zal meten welke apps je tijd opeisen, en hoeveel tijd dat dan is.
De Gezinsbond steunt Kop Op omdat we merken dat mama’s en papa’s zoeken naar een digitale balans. Dat je als gebruiker van een smartphone leert hoeveel tijd het allemaal kost én hoe je kan bijsturen, is voor ons belangrijk. Zo kunnen ouders immers het goede voorbeeld geven aan hun kinderen.
De Gezinsbond is er voor alle gezinnen, altijd. Elke dag werken we aan activiteiten, voordelen en politieke beslissingen ten voordele van gezinnen. Word jij ook lid van onze organisatie? Klik hier. Of volg ons via Facebook, Twitter of Instagram.
Gepubliceerd op: 29/04/2019, laatste update op: 06/06/2019
Tags: digitale opvoeding, kop op, online, smartphone