Op zoek naar gezinsuitstap waarbij je spel, mysterie, beweging én cultuur combineert? Neem dan deel aan de zomerzoektocht van Gezinssport Vlaanderen. Dit jaar verkent deze wandel- en fietszoektocht Eeklo en het Meetjesland, de landelijke streek tussen Gent en Brugge. En ja, daar kunnen ook kinderen heel wat beleven.

Nog niet overtuigd? Geen probleem! Wij geven je 9 redenen om aan te tonen dat deze uitstap met het gezin echt wel de moeite waard is:

1. Het invulboekje is prachtig

Met een leidraad, vragen, raadsels en puzzels leer je de hoofdstad van het Meetjesland en de omgeving op een sportieve manier beter kennen. Naast de zoektocht staan er ook spelletjes en een kleurplaat in het invulboekje. Geen kans voor kinderen om zich te vervelen!

2. Onderweg kan er bijgetankt worden

Eeklo is een populair uitgaans- en winkelcentrum. Je hebt dus keus genoeg als je met de kinderen aan drinken, eten of rusten toe bent. Bij mooi weer is de verleiding allicht groot om ook een terrasje te doen. Kom je op donderdag, dan is het er een vrolijke drukte door de wekelijkse markt.

3. De kinderzoektocht is gratis

… bij aankoop van een zoektochtenpakket (10 euro voor leden van de Gezinsbond, 15 euro voor niet-leden). De twee zoektochten lopen parallel en kunnen perfect gecombineerd worden. Dubbel plezier!

4. De afstand is kindvriendelijk

De wandeltocht is zo’n 4 kilometer: doenbaar voor kleine kinderen dus, zeker omdat er gestopt, getuurd, gezocht en geschreven moet worden.

LEES OOK: 7 tips om te wandelen met je kleuter

5. Stad van speculaas en cuberdons

Het Meetjesland is vandaag tot ver buiten de grenzen bekend als een belangrijke voedingsregio. Je vindt er onder andere speculaasfabrikant Lotus. Maar dé lekkernij waar deze streek trots op is, zijn de cuberdons, ook wel bekend als neuzekes.

In 2014 haalden die Gentse neuzekes nog het nationale nieuws, toen er een heuse neuzekesoorlog uitgevochten werd. Maar in Eeklo zijn ze ervan overtuigd dat de cuberdon hun uitvinding is. Feit is dat alle Gentse neuzen in het Meetjesland gemaakt worden en dus hier alvast in dezelfde richting wijzen.

6. Beelden zorgen voor verstrooiing onderweg

Je vindt in het stadscentrum ontzettend veel beelden, zowel op pleinen als in de smalle straatjes. Ze verwijzen naar historisch belangrijke figuren of naar het karakter van de stad en haar inwoners. Kijk goed rond, want zelfs onbewust kun je op een paar van die kunstwerken botsen. Je zou zo wel eens kunnen ontdekken waarom je naar Eeklo moet om je hoofd te laten herbakken.

7. En bij regen of te heet weer vlucht je toch gewoon naar een museum… met korting!

Wil je weten welke oorlogsgeschiedenis deze streek beleefd heeft. Breng dan een bezoek aan Het Canada & Poland War II Museum in Adegem.

8. Met een echte stoomtrein naar Eeklo… ook met korting!

Jong en oud kunnen mee sporen met een authentieke stoomtrein van Maldegem naar Eeklo en terug. Rij door het prachtige landschap van het Meetjesland in een historische trein getrokken door een echte stoomlocomotief, of ga terug in de tijd met een van de motorwagens.

Meer info over de stoomtrein vind je hier.

9. Je kan genieten van het mooie landschap

Fietsers trekken in een klavertje vier rond Eeklo, met onderweg prachtige stukjes van het Meetjesland zoals Het Leen, de Lembeekse Bossen, Drongengoed en het krekengebied. Geen fiets? Bij Viva Velo fietsverhuur, een project van De Kringwinkel Meetjesland, kun je met korting een fiets huren.

Zo heeft deze zomerzoektocht in Eeklo en het Meetjesland alle ingrediënten voor een culturele én sportieve gezinsuitstap.

(Topfoto: Toerisme Eeklo)

Praktische informatie

Wat?

De zomerzoektocht ‘Eeklo gezien? Eeklo gevonden!’ is een uitgelezen kans om een stad en streek in eigen land beter te leren kennen. Tegelijk is het een manier om met het gezin in beweging te zijn. In die zin sluit dit initiatief mooi aan bij de bewegingstool ‘Familie Fit’, die Gezinssport Vlaanderen dit voorjaar gelanceerd heeft. Je hebt keuze uit vier zoektochtformules: wandelzoektocht (4 km), kinderzoektocht (4 km), gps-speurtocht (geocaching) en fietszoektocht (30 km). De kinderzoektocht is een aparte zoektocht, maar de kinderen volgen hetzelfde parcours als de andere deelnemers.

Wie?

Alle gezinnen, jong, oud, groot en klein! De kinderzoektocht is bedoeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Waar?

Je koopt het zoektochtenpakket aan bij het STIP (Stedelijk InfoPunt) of de Huysmanhoeve. De wandeltocht start in het centrum van Eeklo (parking sporthal, station of Jan-Frans Willemsplein). De historische Huysmanhoeve, het Provinciaal Streekcentrum, is dé uitvalsbasis voor deze zomerse zoektochten.

Wanneer?

1 juli 2018 – 30 september 2018

Kostprijs?

Leden van de Gezinsbond betalen 10 euro voor het pakket met de wandelzoektocht, de fietszoektocht en de geocaching. Niet-leden betalen 15 euro voor het zoektochtenpakket.

Gezinnen met een beperkt inkomen betalen via het Fonds Vrijetijdsparticipatie 20 procent van de kostprijs.
De kinderzoektocht is gratis bij aankoop van een pakket en ook Op Weg-leden, die verzekerd zijn tegen ongevallen, hoeven niets te betalen.

Veilig?

Ook de veiligheid van gezinnen vinden wij belangrijk. Doe je de zomerzoektocht per fiets, dan blijf je op een veilig traject in een klavertje vier rond de stad. Doe je de wandelzoektocht of geocaching? Dan zul je merken dat er nog veel doorgaand verkeer in Eeklo is. Denk er dus aan om bij het oversteken altijd van een veilige oversteekplaats gebruik te maken.

Winnen?

Wie meedoet aan de zomerzoektocht kan ook toffe prijzen winnen, zoals vakantiecheques voor zomer- en wintervakanties, weekendarrangementen, fietsen, gezelschapsspellen en boeken.

Gepubliceerd op: 20/06/2018, laatste update op: 10/06/2020